F Astrát vagy Golf IV-et?

2016.07.07. 10:09

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsületes Nepper!

Családunk autóvásárlásban gondolkodik (5 fő, de általában max 3 ember utazik együtt). Eddig Wartburgunk (2t) volt, most W123 200d Mercedesünk van. Mivel Mercink már átesett egy motorgenerálon és teljes karosszéria felújításon 2007-ben, de ismét esedékessé válna ezen beavatkozások meglépése (erőtlen a motor, még 200d között is (de ez nem róható fel neki, hisz idén lett 40 éves) teli van lyukakkal a küszöb, stb.)

Ezért úgy határoztunk egy fiatalabb kocsit vennénk, 2000 évjárat vagy fiatalabbat. Anyagilag nem vagyunk eleresztve (átlag magyar család), de azért nem is panaszkodunk. Havonta kb. van egy hosszabb út oda vissza 400 km UTÁNFUTÓVAL, ezen kívül nagyrészt kisvárosi használat (4 km, majd leállít).

F Astrát néztünk 1.4 8v 2002 évj., de ritka a tényleg gyári állapotú megőrzött példány. NA EZ SEM AZ VOLT: ELMENTÜNK ÉS ÚGYMOND "LYUKRA FUTOTTUNK") Szigetelőszalaggal feltett bal oldali tükör, lehúzott bal első ajtó, szivárgó olaj és ritmikusan súrlódó fémes motorhang (csapágysúrlódás).

Másik leendő kocsi egy 4-es GOLF 1.6 16V 105 lóerős 2001 évj.. Igen, nem egy kategória, de jobban felszerelt és 900 ezerért Ön szerint jó vétel lehet? Írnak róla hideget és meleget is. Úgymond modern kocsink még nem volt soha, így azzal kapcsolatban kérném tanácsát, hogy ezen Golf mennyire lehet racionális választás?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Az F Astrából nagyon keresni kell már a jó állapotúakat, sokat elvitt már a vasoxid, de még lehet jót találni. Ha futót is akarnak húzni, akkor inkább az 1.6-os motorral szerelteket venném vagy a 82 lóerős 1.4 SI-t. Más szempontból az egy nagyon megbízható, kis fenntartású autó, csak a rozsdára kell nagyon odafigyelni. Ennek előfordulási helyei a küszöbök, hátsó kerékívek, illetve a tankajtó alja. Ha találna egy rozsdamentes példányt, akkor ezeket a helyeket kezeltesse alváz és üregvédő szerekkel, és akkor még sokáig tudja használni.

A Golf sem számít probléma kupacnak, egy jóval későbbi modell, nyilván igényesebb belsővel, külsővel, az egy sokkal jobb autó. Fényképről nem lehet megmondani, hogy egy autó jó-e vagy sem, innen a monitor elöl jól néz ki. Ha nincs benne a világ összes kilométere, akkor jó választás lehet.

A lyukra futás szerves része ennek a sportnak, nem lehet teljesen kiküszöbölni, de alapos kérdezősködéssel lehet minimalizálni a mértékét. Ha azt érzi, hogy az eladó mellé beszél, vagy nem ad egyértelmű válaszokat, akkor arra kérdezzen rá a dologra konkrétan, és ha terel, akkor felejtse el azt az autót.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.