Priust vagy Avensist hárommillióig?

2016.08.08. 12:55

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Egy ideje autóvásárláson töröm a fejem. Évente 13-15 ezer km-t használom az autómat, aminek kb. a harmada város, a többi országút és elvétve 1-2 autópálya. Fő szempont a vásárlásnál a megbízhatóság, mert nem vagyok az a szerelgetős típus és hosszútávra tervezek (5-10 év). Így szívó benzin, vagy hibrid hajtás van a célkeresztben. Alapvetően 3. generációs Prius-t szeretnék (2010-).

Tetszik a hibrid filozófia, izgat a félig elektromos hajtás által nyújtott élmény, tetszik az alacsony fogyasztás és a kevés meghibásodási lehetőség. Ön mit gondol erről az autóról, van-e valami amit tudna tanácsolni, mire érdemes odafigyelni, mit kell keresni? Ezt a típust 2,5 millió Forinttól árulják, én 2,7-2,8 millió környékén nézelődöm. Mennyire reális, hogy ennyi pénzért jó Priust kaphatok? Kell törődni a km állással? Tudom, alapvetően Önök az "állapotot veszünk, nem km-t" filozófia hívei, de ez mégsem egy hagyományos autó.

Alapvetően városi autónak szánt jármű, de ehhez képest viszonylag magas futással hirdetik őket, plusz ki tudja mennyit tekertek vissza. Kell-e emiatt aggódni? A másik opció egy Avensis, ami most az egyik legjobb barátom tulajdonában van. 2007-es 1,8-as sol felszereltség, 2,3 milliót kérne érte. Az utóbbi években 2. autóként használják, így kihasználatlanság miatt válna meg tőle. Tudom, hogy az autó hibátlan, karban van tartva. Meglepetések, vagy átverés kizárva, tehát ennél az autónál nem kell attól tartani, hogy zsákbamacskát vennék. Viszont 2-3 évvel idősebb, mint amit eredetileg elképzeltem magamnak.

Ön hogyan döntene ilyen helyzetben? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kálmán

Kedves Kálmán!


Én nagyon szeretem a Prius-okat, de ennyiért általában nem a jót adják. A tényleg jók inkább három millióba kerülnek, de ha 2010-es évjárattól gondolkodik, akkor meg onnan jóval fölfelé. Az, hogy mennyi benne a kilométer még nem jelent semmit, ha az ára is összhangban van ezzel, persze a kevesebb valódi kilométer jobb. Önnek kell eldönteni, hogy mit akar, mert a két autó teljesen más, hiába van ugyanaz a jel rajtuk.


Az Avensis ér ennyit, és ha ennyire ismeri a kocsit, akkor azzal nem lőhet nagyon mellé. Nézze meg, hogy mennyibe kerül egy valódi kilométeres Prius kint, utána utána nézze meg, hogy itthon mennyiért adják a kintről behozottakat, és kezdjen el gondolkodni, hogy akkor mi nem stimmelhet. Olaszországban sok Prius taxi van, ezek fehérek. Persze nem minden fehér Prius olasz taxi, de ha onnan jött, akkor van rá esély, és érdemes utána nézni.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.