A Zafira már nem elég, buszt a családnak

2016.11.03. 10:48

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Üdvözletem!

Az imént olvastam cikkét a nagy családnak autót témakörben és a régóta érlelődő érzés, hogy én is megírom kérdésemet, nyűgömet most a felszínre tört. Hasonló a helyzet nálunk is, mint a hivatkozott cikkben, csak mi jelenleg 5 gyerkőccel (0-8 éves korig) rendelkezünk.

Most egy "A" Zafirát hajtunk (1.8 benzin), amit nagyon szeretünk, jó, is, szép is, de tagadhatatlanul kinőttük. Próbálkoztunk/próbálkozunk mi is tetőbox-al, de be kellett lássuk, hogy nem az igazi: kényelmetlen, macerás, szükségmegoldásnak jó, de napi használatra alkalmatlan. Az, hogy nélküle egy (nem esernyő) babakocsit, egy rekesz zöldséget, vagy egy akár csak egy doboz pizzát nem tudok betenni, egyszerűen kiakaszt. Ilyen szempontból akkor már a jelenleg hobbi státuszba átcsúszott Trabant 1.1 limusinunk is "teljes értékűbbnek" számít. Így úgy döntöttünk, hogy nézünk a Zafira mellé egy 8-9 személyes buszt, a Zafira meg megmarad kvázi "kis" autónak.

A konkrét kérdésem: 2, max. 2,5 millát gondolnék/tudok erre a kalandra elkölteni, ezért szeretnék egy olyan 8-9 személyes buszt, ami már személyautósabb felszereltséggel bír, nem visz anyagi csődbe (szerviz, fenntartás), nem fapados teherautó/melós bontószökevény és az autópályán a 130-140-el még kényelmesen megbirkózik.

Amiket eddig néztem: Vivaro/Trafic/Primastar (nekem teherautós, de még gondolkozom rajta), Vito (leharcolt, rohadt szinte az összes), Hyundai H1 (nálam most ez a befutó), Transporter/Multivan (túlárazott, 1000000 km-t futott szinte mind).

Ön melyiket ajánlaná? Mit érdemes elkerülni? Vannak érzékeny pontok amire érdemes nagyobb figyelmet szentelni? Alapvetően félek a dieselektől egy korábbi rossz tapasztalat miatt, de ebben a kategóriában szerintem nem nagyon van más. Fogyasztás nem szempont, mert szerintem aki takarékosságot vár el egy telefonfülke kecsességével rendelkező tárgytól az tévedésben él, viszont a fenntartás igen. Várom válaszát, üdvözlettel,

Tibor

Kedves Tibor!

A Vivaro és testvérei nem rosszak, de valóban kicsit teherautós, mint minden ebben a kategóriában, ehhez nyugodtan szokjon hozzá. A Multivanból nem láttam rendeset az elmúlt pár évben, csak kicsit vagy nagyon lelakottat. Németországban is egy jó T4 Multivan 8-10 ezer euró között van, és a jók egyre drágábbak, mert az azt követő T5 Multivan rosszabb lett, így az elődje felértékelődött.

hyundh1 01

Egyébként egy Caravelle is megfelelne a célra. A Hyundai H1-essel jól gondolkodik, az egy jól eltalált autó.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.