Büfékocsi vontatásához valamit

2017.02.16. 11:50

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperúr

Büfékocsi (max 1300kg) vontatásra keresek járművet. 8000€ könyékén, de a probléma kettős... Az első a fogyasztás. Jelenlegi 1,6 os benzines 110 Le-s A Zafirám 17-22 litert eszik a futóval.

Gondoltam pl. a 150 lovas dízel Zafirára, de Caddy, Doblo, Ford Transit is tetszene, persze nem, ha 20 litert enne. Grand Vitarával, Nissan Pathfinerrel is szemeztem, nem tudom egy benzines, vagy dízel terepjárónál is így felmenne e ennyire a fogyasztás.

A másik gond, a megengedett maximális össztömeg. Nem nagyon haladhatná meg a 2200 Kg-ot. Konkrétan ha a futóval átlépem a 3500Kg-ot (és nem a valós súllyal, hanem a megengedett max) akkor menetírót kellene beszerelnem (kivéve ha max 100 Km-re mennék a lakcímemtől, de messzebbre járok)

Annyit tudnék még csalni, hogy a terhelhetőséget 25%-kal csökkenthetem. (Műszaki állomáson, utána forgalmi csere, stb) A lényeg, hogy így már nem olyan sok autó jöhet szóba, súly alapján nagyon keresni sem lehet, de a fő kérdés, hogy mi az ami bírja hosszú távon a terhelést. A Zafirámmal max 4. sebességig tudok felváltani, de már egy éve nyúzom.

Tisztelettel

Psz

Kedves Psz!


Először is kezdjük a fizikával. Van egy 1300 kilós büfékocsija, ami egy tévésdoboz légellenállási tényezőjével rendelkezik. A sebesség növelésével a légellenállás hatványozottan nő, ezzel a fogyasztás is, tehát az alacsony sebesség és a magas fogyasztás teljesen normális. Ha a szerelvény elé befogna egy Ferrarit, lehet, hogy az is letérdelne 170-nél, mert olyan ezt húzni, mintha ejtőernyőt húzna, ezért nem bírja az 1.6-os Zafira sem. Mindenképpen dízelt vegyen, mert nyomatékosabb, mint a benzines és önnek pont erre van szüksége, illetve a fogyasztás sem nő olyan mértékben, de ott is lehet simán a duplája.

VW Caddy Life III rear 20091003

Az ön által felsorolt típusok közül én a Caddy-t venném 1.9 TDI-vel. A Doblóban és a Zafirában ugyanaz a dízel motor van, azok sem rosszak. A Transitokat nem ismerem, de néhány ismerősömnek van. Műszakilag nem panaszkodnak, de azt látom, hogy nagyon tudnak rohadni. A Pathfinder biztos stabilan húzna, de az ilyen összkerekes autók még többet esznek alapból, egy ilyen futót húzva lehet, hogy ugyanott lenne, ahol most van a fogyasztás szempontjából. A típusokkal kapcsolatban érdemes lenne valami lakókocsis fórumot felkeresni, ők biztos jobban tudják, hogy mi az ami képes erőlködés nélkül húzni egy ekkora szekrényt, mert amikor erőlködik, ott kezd el zabálni. Az összsúlyokra és a vontatható súlyokra az ottani közlekedési hatóságnál kérdezzen rá.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.