Családi autót hosszútávra

2017.03.26. 12:59

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Jelenlegi megbízható 2006-os Ford Escortomat (benzin) szeretném lecserélni egy 10 évesnél fiatalabb autóra. Jelenlegi dilemmám hogy nem tudom eldönteni újra benzinest vagy dízelüzeműt vásároljak. Napi használatra venném az autót kb. 100km ingázásra, mellette természetesen van két kis gyermek is akiknél a biztonság is fő szempont lenne.

A vásárlásra szánt összeg kb. 2,5 millió forint. Külföldről vagy Magyarországról érdemes ilyenkor autót választani?

A jelenlegi autópiacon a Ford-ok tetszenek mivel a jelenlegi autó is az és nagyon meg vagyok vele elégedve, illetve még a Skodákat (Octavia) néztem. Ismerősöm még a Honda Accordot és a Jazz-t javasolta.

Ilyen paraméterekkel milyen autó vásárlását javasolná, ha hosszú távra szeretnék autót vásárolni?

Természetesen nem zárkózóm el más márkák elől sem természetesen fontos a megbízhatóság és a feltarthatóság.

Válaszát előre is köszönöm!

Gábor

Kedves Gábor!


Mindegy, hogy külföld vagy Magyarország, mindenhol lehet jó autót venni, kint a választék nyilván nagyobb. Napi száz kilométer ingázásra más megérné dízelt is venni. Octaviából, ha dízelről beszélünk, akkor kizárólag 1.9 PDTDI, ha benzinesről, akkor 1.6-os szívó benzines, a kis TSI-ket felejtse el, a 2.0 PDTDI-t szintén. Fordból nagy mennyiségben van Focus 1.6 tdci, ezeknél sok a cég es autó, jól meg kell nézni nehogy valami 400 ezerről vissza tekert talicskába nyúljon bele. Ha talál egy valódi kilométeres autót, azzal jól járhat, de a szervizre nagyon figyelni kell, a befecskendezők alatt időnként ki kell cserélni a tömítést, és az olajcserét sem mindegy, hogy miként végzik el. A benzinesekkel nincs probléma, ott a levetett rendőrautókat fel lehet ismerni a tesztben leírt jelekről.

DSC 8343

Jaazből nincs dízel, de ez a legmegbízhatóbb az összes közül. Vezérműlánc van benne, de nem olyan, mint a TSI-kben, ezt tényleg soha nem kell cserélni. Lábtól és felhasználási módtól függően 5-6,5 literrel eljár, soha nem megy tönkre, csak féket, gyertyát és olajat kell rajta cserélni. A csomagtartója is meglepően nagy, a saját kerekeiből négy lötyögve befér, ezt szinte semmilyen autóval nem lehet megtenni. Az Accord is nagyon megbízható, de ott a dízeleknél előfordulhat, hogy megnyúlik a vezérműlánc, illetve az első modelleknél még előfordult kipufogócsonk repedés. A vezérlés problémánál a márkaszerviz komplett vezérlés cserét javasol, de sokszor elég csak a láncot kicserélni. A csonkra volt visszahívás, de bontóból is lehet már a módosítottat venni, nem különösebben nagy összegért. Az összes közül a Jazz a legmegbízhatóbb, és a legolcsóbban fenntartható.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.