Francia kontra svéd 800 ezerig

2017.08.09. 15:11

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsületesnepper!

A kiszemelt francia a Peugeot 406 1,8 vagy 2,0 benzines változata, esetleg a HDi korszak előtti dízelei. A svéd pedig a Volvo 850 2.5 TDI a benzineseket nem ismerem. Tudom, a rozsdára figyelni kell, de egyikről se olvastam, hogy az átlagnál jobban rohadna.

Melyik motorváltozatban érdemes gondolkodni? Az üzemanyag fajtája másodlagos szempont, a megbízhatóság lenne az elsődleges, normális karbantartás mellett. A használat jellege évi 10-15e km nagyrészt rövidebb utak (50-60 km). A keret 6-800e Ft + átírás, szerviz.

Mindkettő tetszik (ízlésről nem vitatkozunk). Melyik típussal lenne probléma mentesebb az együttélés, mire figyeljek vásárlásnál?

Köszönettel:

Gergő

Kedves Gergő!

A Peugeot 1,9-es dízelei legendásan strapabíróak voltak, csak már nem lehet belőle épkézláb darabot látni, elmúlt felettük az idő, és széthullottak. Minél több extra van bennük, annál több nem működik, és bontott cucc se nagyon van már hozzájuk, mert már a donor autókban se működnek azok az extrák, illetve már be vannak kockázva régen. Ha 406-osban gondolkodik, mindenképpen a széria végéről való autót nézzen, és leginkább benzinest. A hátsó futómű elhasználódása tipikus probléma ezeknél az autóknál.

volvo850t5 01

A Volvo 850-es nagyon jó autó, a 2,5-ös dízel meg az Audi egyik legjobb motorja volt, megfelelő karbantartással az egymillió kilométert vagy többet is simán tudja. És itt a hangsúly a megfelelő karbantartáson van, amit szeretnek elhagyni, mert "ez a motor minden kibír" felkiáltással ez szokott elmaradni, és akkor már nem bír ki mindent. A benzinesek szintén jók, azokat is meg lehet venni, a sorötös is kimegy a világból. A Volvóknak a belseje tud nagyon lepusztulni, abból mostanában csak végtelenül leéltet láttam.

Ízlésről nem fogunk vitatkozni, a facelift utáni 406-os és a 850-es nekem is teszik, igaz, nekem csak a kombi.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.