Accordot, de milyet?

2017.10.02. 10:50

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!


A nem túl távoli jövőben tervezem lecserélni a 11 éve tulajdonomat képező, 1996-os 6.gen Civic kupém (1.6, 125 LE). Ki is néztem a jövendőbelim típusát: 2006 környéki Honda Accord. Eleinte úgy voltam vele, hogy 2 literes benzines lesz a majdani kiválasztott, de kezdek elbizonytalanodni. Szívesen vennék 2,4-es motorral szereltet, mert még sosem volt erősebb autóm, de már a dízellel is barátkozom. :)

Vegyesen megyek hosszabb, illetve rövid távokon, 8-8,5 l/100km körüli fogyasztástól sem riadok vissza, mivel a mostaninak is jellemzően 7,5-8 liter csúszik le a torkán. A dízel kicsit aggaszt, mert - bár csupa jókat írnak erről a motorról - bennem van a félsz az esetleges nagyobb kiadások miatt, de vonz a dinamizmusa, és az étvágya. Évi 25000 km-t teszek meg nagyjából. Ön melyiket ajánlja?


Tisztelettel:

Gábor

Kedves Gábor!


Nekem is a 2.4-es motor a szívem csücske, de a két literes benzines is jó. A kétliteres elmegy 8.5 körül, a 2.4-esnek kicsit többre van szüksége. A dízelben mindig több kockázat lesz, de ennek a legkedvezőbb a fogyasztása. A kipufogó leömlője megrepedt az első évjáratoknál, erre volt visszahívás. A vezérműlánc nyúlása is előfordulhat, ilyen nálam is volt, de van, hogy 400 ezer fölött is benne van a gyári lánc. Ezt néha lehet csak egy lánc cserével orvosolni, nem kell komplett vezérlést cserélni. Erre a műveletre elég borsos számlát szoktak mondani, mert a gyári utasítás szerint ehhez ki kell venni a motort, de meg kehet oldani a helyén is.

Klasszikus ék alak, az Accord oldalról is sportos
Klasszikus ék alak, az Accord oldalról is sportos

A kettöstömegű és a kuplung is kibír nemegyszer 400 ezer fölötti futást, ha jó a tulaj lába. A fogyasztásokra visszatérve, én a két literessel lejártam 8 literrel, a 2.4-essel 8.5-el, a dízellel 6-5-el.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.