Öreg autót egymillióig: Xantia, W124 vagy Audi 100?

2018.01.24. 11:35

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Üdvözlöm!

Az elkövetkezendő kb. 2 éven belül autóvásárláson gondolkozom, mindenképpen nagyobb távlatokban, tehát nem 2-300 ezres rohangálós autó gyanánt. Munkába járásra is lenne, meg talán évente egyszer külföldre kirándulás gyanánt is. Nagyjából 1 milliót szánok rá (+3-400 ezer, ha hozzá kell nyúlni vásárlást követően)

A kiszemelteim:

- Citroen Xantia 1.8 vagy 2.0 benzin

- Mercedes W124 2.0 benzin

- Audi 100/A6 C4 2.3 benzin

Citroen Xantia:

Szüleimnek van egy 1994-es 1.6i motorral. Azért nézek nagyobb motorral, mert az 1.6-os érezhetően gyenge ehhez a kasztnihoz, az 1.8-asról már jobbakat olvasok és fogyasztásban kb a kisebb motor szintjén van. Annak ellenére, hogy mennyi rosszat hallok a Citroen-ekről és mennyire félnek tőle, ezzel abszolút nincs semmi baj. Hidraulika, motor rendben, egyedül a hátsó ajtók központi zárja kezdett el rakoncátlankodni. Ezt leszámítva sehol semmi rohadás, korrózió, pedig télen is napi használatban van. A menetkényelme nagyon tetszik, legfőképp a rugózása. az 1.8-as motor mennyire jó konstrukció?

Mercedes W124:

Van ismerősömnek, igaz hogy a 3.0 soros 6 hengeres szívódízellel, de úgy érzem, hogy nekem elég lenne a 2.0 benzines, mert az esetek többségében kisebb távokon használnám (20-30 km), ritkábban nagy távokra, tudtommal a dízel nem szereti ezt a használatot.

Maga a megjelenése, megbízhatósága nagyon tetszik, a belseje, a rugózása pedig majdnem Xantia szintet hoz, ha rendben van a futóműve. Az Erőmérő műsorban is most volt egy 2.0 benzines példány, ami bizonyította, hogy nem egy szar motor van benne.

Audi 100/A6 C4:

Szintén van ismeretségi körben, 2.3-as benzines és a 2,5-es TDI verzió is. Mindkettő nagyon bejön, de a sűrű rövidtávozás miatt szintén a benzineshez húzódnék közelebb. Ha jól tudom, erre sem nagyon jellemző a rohadás annyira, mint más autókra. A motorjáról csak jókat hallok, a 2.3-as benzinesről és a 2.5-es TDi-ről is. Vezettem is a dízel verziót.

A keret 1 millió Ft lenne. Ahogy olvasgatok, a W124/Audi párost nem érdemes 6-700 alatt keresgélni, mert anyagi csőd kategória lesz belőle majdnem. A Xantia eleve olcsóbb árfekvésű, mert francia, és félnek tőle (bár nehezen értem miért, a családban kettő is van, egyik újkora óta ('95-ös), a szüleimé 2002 óta van meg ('94-es), de csak az alapvető kopó alkatrészeket kellett szinte csak cserélgetni. A Xantiákat olyan 3-400 környékén vélem vásárlásra érdemesnek (A HDi verziókat 500 felett, a motorról csak jókat hallok, de itt megint az számít, hogy megkapta-e a szervizeket időben...)

Melyik lenne az ideálisabb vétel Ön szerint?

Az ennél újabb autók nem érdekelnek sem külsőleg, sem máshogy, valahogy ezek fogtak meg, ezeknek még szerintem van kisugárzásuk és megjelenésük. Jobban a W124-es felé húz a szívem.

Válaszát/segítségét előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!


A Xantiáról nekem is jobb a véleményem, mint amit az átlag ember gondol róla, különösen a facelift utáni kocsik néznek ki jól. A szívó benzinesekkel nem nagyon van baj, ha a kilométeróra jelenlegi állása nagyjából köszönő viszonyban van a valósággal.

Xantia
Xantia

Az Audi 100-ast nagyon szerettem annak idején, és még a mai napig jó autók. Nekem inkább a 2.5 TDI áll a szívemhez közel, de erre a felhasználásra valóban a benzines lenne jobb. Rozsdásodni minden tud ami ennyi idős, elég hozzá egy trehány korábbi tulaj. A 124-es Mercihez is volt több alkalommal szerencsém, egy sima két literes benzines tökéletes lenne az ön számára. Jól látja, hogy inkább a drágább példányokat érdemes keresni, az olcsóbbak már megjárták a halál völgyét, és csak az idejét pazarolja rájuk. A problémát abban látom, hogy nehéz lesz jó állapotú példányt találni, mert jelenleg már alig van ezekből hirdetve, és egyre fogynak az idő előre haladtával.

649-classifieds-DSCF0240 (Large)

Merciből egymillió körül lehet már vállalhatót találni, de a nagyon patent akár a duplája is lehet vagy több. 100-as Audi már alig van, és az utóbbi pár évben nem láttam csak nagyon vagy kevésbé lefosott példányokat. Mindegy hogy a szivar 100-asról vagy az utódjáról beszélünk, mindegyik jó. Egy pár hónapja láttam egy olyan 1990-es, öthengeres szivar 100-ast, hogy attól könny szökött a szemembe, de az már 1.6 millió volt. Xantiát már évek óta nem láttam normálisat. Hozzám a szivar 100-as áll a legközelebb, öthengeres benzines motorral, de a többitől sem kell félni. Nálam Audi, Mercedes, Citroen lenne a sorrend.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.