Felújítás vagy csere?

2018.06.28. 10:26

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző!

13 éves lesz idén a Renault Thalia 1.5 DcI-m. 280 ezer km van benne. Az autó esztétikailag és a motor kivételével rendben van. A motor viszont megadta magát, költöttem sokat a javításra, de most is füstöl rettenetesen, nem biztat a szerelőm.

Kérdésem, hogy:

- költsek 4-600 ezret egy teljes motorcserére, és elmegy az újabb motorral még 6-8 évet (évi 15-20 ezret megyek)

- adjam el és vegyek egy másikat. A költségvetés szűkös, és valószínűleg egy hasonló kategóriás autót tudok venni (pl Dacia)

Köszönettel

Kedves Kérdező!


Lehet sokat elkölteni a javításra, de ha eddig csak úgy nagyjából cserélgették a darabokat, hogy egyszer hátha jó lesz, akkor csak adtak egy pofont a sz@rnak. Ez a motor hírhedt a rossz befecskendező rendszeréről, és csak a rendszer elemeinek egyesével történő bemérésével, a rossz elemek komplett felújításával, cseréjével, valamint az üzemanyag rendszer teljes takarításával, cseréjével lehet jól javítani.

thalia15-01

Minden más megoldás zsákutca lesz. Itt írtam erről. A forgattyús mechanikát (főtengely+csapágyak) a gyári 30 ezres olajcsere periódus betartásával lehet tönkre tenni. Ebben az esetben már 150 ezer környékén csapágyasra lehet tenni a motort. Ennél a motornál a 15 ezres olajcserét is csak akkor javasolnám, ha van benne sok autópályás menet, egyéb esetben 10 ezrenként cserélném az olajat. Gázolajszűrőből csak Delphit szabad beletenni, ezt két olajcserénként ajánlatos cserélni.


Megmutatnám egy olyan műhelynek, aki már látott ilyet eleget, és kérnék egy ajánlatot tőlük. A befecskendező rendszer javítás legrosszabb esetben ki szokott jönni 350 ezerből. Hogy megéri-e rákölteni ezt a pénzt ezt önnek kell eldönteni, de füstölő motorral kb. nulla forintot ér az autó, és nem fogja tudni értelmes összegért eladni, mert mindenki tudja, hogy ennek a motornak ez a baja, ennek az eladása még jó motorral se könnyű. Az 1.5 dci 2009-2010 környékétől már jó, amikor a Delphi-rendszer lecserélték Bosch-ra, onnantól nem volt vele baj.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.