2018.07.12. 11:37

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves István!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy hova tovább. Jelenleg egy Civic-et hajtok, ami egy 98-as angol. Rendkívül megbízható autó, meg is vagyok vele elégedve, viszont szeretnék egy kicsit több mókát. Nézegettem a Lexus IS200-at és a Mazda MX-5 NB generációját.

Egész évre kéne az autó, télen-nyáron használnám, legtöbbet városban, többi pálya, évi kb 8-10000km.

Vezettem már a Lexust, nagyon tetszett, viszont nem lenne halál neki a rengeteg városozás? Fogyasztásra és fenntartásra kb duplázná az MX-5-t, viszont télen sokkal élhetőbb a zárt tető miatt.

Az MX-5 mellett szól a fogyasztás, fenntartás, a nyitottság, viszont kicsit jobban rohad mint egy IS200, oda kell figyelni.

Mik a tapasztalatok, melyikből lehet jobb példányt kifogni? Nettó kb. 1,5 millio a keretem.

Esetleg van valami másik modell, amire nem gondoltam? Vagy gyüjögessek még, és vegyek valami modernebbet? De mit?

Köszönettel és Üdvözlettel

Kristóf

Kedves Kristóf!


A kettő nagyon nem egy kategória, de mégis mindkettő nagyon jó. Az IS 200 motorja, váltója igazi műszer, de nem érződik különösebben erősnek, viszont az egész kocsi harmóniában van. Ugyanez elmondható az MX 5-ösről is, az is relatív gyenge, de sokkal játékosabb. A Mazda arra lett tervezve, hogy élmény osztó legyen, a Lexus-t meg a 3-as BMW ellenfeleként látta meg a napvilágot. Jobb is lett. Sokan nem értik ezt az MX 5-ös dolgot, hogy mit vagyunk oda tőle, de ezt csak akkor lehet megérteni, ha valaki már veretett vele egy szerpentinen kicsit gyorsabban. Ilyen kevés lóerővel ekkorát nem lehet semmivel autózni. A Mazda ezeken a helyeken szokott rozsdásodni, máshol szinte egyáltalán, a Lexus pedig ezeken a helyeken.

IMG 2823

Ha találna egy olasz MX 5-öst az lenne a legjobb, azok rozsda szempontjából szinte a nulláról indulnak, és arra kell tenni egy alvázvédelmet. Lexus-ból kicsi a választék, MX 5-ből lényegesen nagyobb. Az IS200 10 liter körül fogyaszt, a Mazda 8.5 litert. Addig kell venni kabriót, amíg nem jön a gyerek, utána úgyis megváltozik minden, és akkor majd lehet venni IS200-at. A Mazdának olyan fűtése van, hogy ötszáz méter után langyosat kezd fújni, és simán lehet benne utazni pólóban télen is. A tetőt télen nem bántjuk, mert a tető megrepedhet, de egy kemény tetővel télen is még komfortosabb, és a tetőt is óvjuk.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.