Kabriót, de milyet?

2020.06.09. 13:47

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves István!

Több év kis dízel kombi céges autó nyúzás után úgy néz ki szükségem lesz egy saját autóra a napi munkába járáshoz. Mivel józan autónak van egy 2 éves Focus kombink, így régi vágyamat megvalósítva (és a korona cirkusz miatti nyomott árakat kihasználva) egy 4 személyes kabriót keresek, amivel 50-60 km-re járnék dolgozni, esetenként pedig a családdal kirándulni/fagyizni. Emiatt kell, hogy 2 gyerekülés beférjen, és legyen némi csomagtartó is. (az első retro Beetle kabrióval (1999-2007) 2 napot és 400 km-t töltöttünk, abban is elférünk, vidám is, de valami kevésbé nőies autó kéne nekem) A projektre kb 1,5-2 millió plusz bekerülési költségek lenne, ezek alapján a következő típusok kerültek látómezőbe:

Audi A4 (2000-2005)

BMW e46

Saab 900/9-3

Volvo C70 (első generáció)

A dízel/benzin kérdés mindegy, országúton 90-100-as tempóval nem hiszem hogy bármelyik leenné a fejem.

A Saab esetében az merült fel, hogy ebben az ársávban már a Vectra C alapú újabb 9-3 kabrió is benne van, de nem tudom hogy biztonságban/felszereltségben hoz-e annyit az előző generációhoz képest, hogy megérje a kevésbé szép formát választani? Egyáltalán érdemes Saab-ban gondolkodni, vagy annyira esetleges a megbízhatóságuk hogy felejtsem el?

Az Audi/BMW esetében a prémiumság amitől kissé félek, amiatt hogy ez már az az ársáv ami belefér a felvágni akaró, de prémium fenntartást megfizetni nem tudó embereknek is, így nem tudom mennyire lesznek lelakva.

A Volvo tetszene a legjobban, de az meg ritka mint a fehér holló, így ha valami típusspecifikus alkatrész kell, vagy esetleg sérül a kaszni, akkor az necces. Itt is megvan az újabb generáció, de kérdés hogy 2M körül milyen példányok vannak belőle?

Szóval a kérdésem az, hogy Ön melyik típus melyik verzióit keresné? Mire figyeljek vásárlás előtt? Illetve van-e olyan tippje, amit nem soroltam fel, de hátsó helykínálatban hoz annyit, mint az új Bogár?

Előre is köszönöm a segítséget:

Beni

Kedves Beni!


Kabriók esetében a benzineseket részesíteném előnyben, lehajtott tetővel ne zörögjön elöl az olajkályha, ha megáll a pirosnál. Az Audi A4-esből a sima szívó benzineseket keresném, esetleg az 1.8 turbót. Az E46 esetében a rozsda már nagyon nagy veszély általában, de egy kabriót kevesebbet használnak, és jellemzően nem télen, ezért ebből a szempontból kevésbé veszélyeztetett.

70838

Motorok közül mindenképpen a hathengereseket venném. Ha már Saab, akkor inkább a 900, annak karakteres az alakja, bár szerintem a szép nem ilyen. A C70 tetszik ebből a válogatásból a legjobban, a formája a mai napig megállja a helyét, esztétika terén fényévekkel előzi meg a Saabot. Ezért a típusért már nem is kell a másfél milliót sem elkölteni, viszont a kora miatt, nagyobb eséllyel lehet lyukra futni. Az Astra TT és a Focus CC is jó lehet.


Üdvözlettel:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.