Számok a flakonon

2006.04.20. 13:49

Van valós különbség az olajok között, vagy ez is csak marketing?

Kedves Olajdoki!

Az olajokon szabvány számok vannak, ami elvileg azt jelenti, hogy ugyanazt tudják, az egyikért mégis sokkal többet kérnek. Van valós különbség az olajok között, vagy ez is csak marketing?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Nem marketing, valóság. A probléma az, hogy csak a számok egy része, pontosabban töredéke szerepel a flakonokon. Amit látsz, az a teljesítményszint (API SL/CF), a viszkozitás (pl. SAE 5W 40), és felhasználási területet is megjelölnek (benzines és/vagy dízel, turbós motorok, stb.). Ezek nagyjából a minimumszintet jelentik, amit minden olajcserénél illik betartani.

A probléma ott kezdődik, hogy amikor előveszed a kocsid használati utasítását, és kiderül, hogy viszkozitásból egy tartományt adnak meg. Ezt egyébként azért teszik, mert eltérő éghajlati viszonyok mellett más olajat érdemes használni. Nem mindegy ugyanis, hogy 3-4 hónapig minusz 20 fokon kell beindítani a kocsit, vagy télen még fagy sincs. Nekünk tehát valahová e két véglet közé kell belőnünk az olajainkat.

A dolog másik része az, hogy amit a flakonon látsz, az új olajra igaz. Ám az elhasználódással, oxidációval az olaj viszkozitása, nyírásállósága is változik, így például a megnövelt olajcsere-periódusú (30-50 ezer km) motorokhoz külön minősítést is megkövetelnek az autógyárak. Az ilyen olaj sokkal tovább biztosítja a megfelelő kenést és sokkal stabilabb.

Persze az olajcégek nem tiltakoznak, ha feleslegesen drága olajat akarsz venni, sőt, igyekeznek elősegíteni az olajhoz nem értők ijesztgetésével. Például egy olajcég internetes olajválasztója egy 54 lóerős motorhoz, egy tizenéves típusba a "ötvevénegyvenes" fullsyn macsóolajat köpte ki nekem. Ez még a motor új korában is túlzás lett volna.

Üdv:

Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.