82-es BMW előírt olaja

2006.04.30. 19:32

A gépkönyv szerint SAE 10W40 SE kell a motorba. Mit jelent az SAE?

Kedves Olajdoki!

Van egy öreg bmw-m E21 318i 82'-es évjárat. A gyári gépkönyv szerint az előírt olaj: (SAE 10W40 SE) Kérdésem a következő: Mit jelent az SAE? (a végén az SE gondolom a syntethic edition de ha nem kérem ezt is magyarázza el.

Köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

Az SAE a Society of Automotive Engineers, vagyis az Autóipari Mérnökök Társasága rövidítése. Ez az amerikai szervezet dolgozta ki a motorolajok viszkozitásának (súrlódási tulajdonságainak) minősítését, tőlük származik a 10W 40 stílusú kategorizálás. Ha régebbi könyvek akadnak a kezedbe (vagy mai amerikai katalógusok), az autók adatai között feltűnhet a SAE lóerő - ez is a társaságra utal. Ők határozzák meg ugyanis a motorok teljesítménymérésének szabványos módszereit is.

Az SE-vel kapcsolatban egy másik rövidítés kerül elő, az API, vagy is az American Petroleum Institute, vagyis az Amerikai Kőolaj Intézet osztályozása. Ők az olajok teljesítményszintjét minősítik különböző tesztekkel - vagyis azt, hogy az olaj mennyire bírja a kiképzést, a hőterhelést, nyírást, nyomást és persze azt, hogy mennyi ideig. Az első betű a motor típusára utal (az S benzines, a C dízel), az utána következő pedig a szintet minősíti. Ha mindkettőhöz használható az olaj, akkor Sx/Cx minősítést írnak rá. Elárulom, hogy ma az SL (illetve dízelnél CF) szintnél tartanak a legjobb motorolajok, a kocsidhoz szükséges SE besorolású a '70-es évek csúcsmotorjaihoz volt szükséges, úgyhogy ne a szintetikus szekció felé kacsintgass. Teljesen felesleges.

Üdv:

Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.