TDI-s Leon

2006.04.30. 19:53

Sokan panaszkodnak, hogy ez a motortípus sok olajat fogyaszt

Kedves Olajdoki!

Nemrég kezdtem a bejáratását egy új Leonnak, 2,0 PD TDI motorral. Sokan panaszkodnak (pl. népítélet, Passatok) hogy ez a motor sok olajat fogyaszt. Eddig nem volt mérhető (1000km), mire érdemes figyelni a szokásos dolgokon kívül? Érdemes lecserélni az olajat a következő, 15e km-es szerviz előtt? Mit érdemes használni?

Köszönöm:

Blazee

Kedves Blazee!

Meglepődnél, ha tudnád, az autógyártók mekkora olajfogyasztásokat elnéznek a motoroknak. A turbós gépekre ez különösen igaz, hiszen a turbóban labirinttömítések vannak - ezek úgy működnek, hogy közben nagyon kevés olajat óhatatlanul elengednek. Másrészt ezek a relatíve nagy fajlagos teljesítményű PD TDI-k rendkívüli mechanikai igénybevételnek teszik ki az olajat, ezért különösen oda kell figyelned arra, hogy a VW minősítésének megfelelőt vegyél. Ezt minden esetben feltüntetik a flakonon - ha nincs rajta, hogy jó a PD TDI-khez, tilos betölteni. Ezeknél a motoroknál az is befolyásolja az olajfogyasztást, ha kitolod a szemét, ami valljuk be, a TDI-tulajok körében nem rikaság.

Ha tehát hosszú távon végsebesség-közeli tempókat mész, gyakrabban nézd meg az olajszintet. Ezen belül bármelyik rendes márka olaját megveheted. A primitív alkatrésznek tűnő olajszűrőn és légszűrőn semmiképp se spórolj, mindenféle utángyártott helyett inkább használd a gyárit. Szerintem felesleges a korai olajcsere.

Üdv:

Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.