Milyen olajat vegyek nyárra, 14 éves autómba?

2006.05.13. 19:27

Tegyek-e különbséget nyári és téli olaj között? Vegyek-e valamilyen szintetikus olajat?

Kedves Olajdoki!

Opel Vectra A autómba eddig a gyári alap Opel olajat öntöttem, most újabb olajcsere előtt állok. 126000 van a motorban, állapota tökéletes, 11000 km alatt 1 dl-t sem kellett utántöltenem. A most belekerülő olajat várhatóan nyáron használom (éves szinten 20-22000-t megyek), télre megint cserélni kell.

Kérdésem: tegyek-e különbséget nyári és téli olaj közt? Vegyek-e vmilyen szintetikus olajat az előírt W érték megtartása mellett?

Köszönöm:

BuszT

Kedves BuszT!

Régen, amikor még nem volt ennyire fejlett tudomány az olajadalékolás, valóban kellett ilyesmin törniük a fejüket az embereknek, a "téli olaj" emlékét őrzi az viszkozitás jelölésében a W betű, ami az olaj hidegen mért folyadéksúrlódására utal, míg a másik számot melegen mérik. Akkoriban külön vették meg a SAE 10W-s olajat és a SAE 40-eset, a mai, kétfokozatú olajok (pl: SAE 10W-40) viszont teljesen áthidalják a problémát, tehát nem szükséges nyárra másmilyet betölteni, mint télen.

Tudom, nagyon azt nyomják a reklámok, hogy nem vagy ember, ha nem fullszintetikusat raksz a kocsidba. Teljesen felesleges lenne áttérned rá. Ha mégis ilyenen töröd a fejed, számolj azzal, hogy egy 14 éves motorból rengeteg (sokszor jótékonyan tömítő) lerakódást is leold a fullszintetikus olaj, úgyhogy az első, gyorsan eltrutymósodó töltetet hamar, pár ezer km után illik lecserléni, ezután viszont tarthatod a normál periódust. De inkább ne erőltetsd.

Üdv:

Olajdoki