Mondeóba 10W-60

2006.05.13. 19:38

12 éves 136 LE-s Mondeóba eddig sima 10W-40 olajat szokott tölteni a szerviz

Kedves Olajdoki!

12 éves 2.0 benzines 136LE Mondeóba eddig sima 10W-40 olajat szokott tölteni a szervíz. Van viszont jópár liter Castrol 10w-60 olajom, melyet csak ebbe az autóba tudnék elhasználni. Érdeklődöm, milyen hatással járna ez, szabad-e, érdemes-e?

Köszönöm!

Köszönöm:

Sz. Gábor

Kedves Gábor!

Az ilyen 10W-60 olajokat rendkívül magas hőmérsékletű körülmények közé szánják, hogy egyszerű példát mondjak: BMW M5-től felfelé egészen a versenyautókig. A 10W-60-as olaj viszkozitása ("sűrűsége") üzemi hőmérsékleten egy Mondeo kétliteres motorjában kicsivel magasabb, mint a 10W-40-esé lenne, mivel a Te motorod nemigen éri el azt a hőmérsékletet, amire az olajnak szüksége lenne. Ettől kicsit nagyobb lesz a hengerfalaknál a súrlódási veszteség, kicsit több energiát igényel majd az olajszivattyú hajtása, stb. Szóval nem optimális a motorodhoz, ahogy egy 110 voltra méretezett TV-sem ad élesebb képet, ha bedugod a 220-ba.

Azonban egy motor sok mindent kibír, kétlem, hogy az eltérő viszkozitás önmagában kárt tenne egy olajcsere-periódus alatt a motorban. Az esetedben inkább az okozhat gondot, ha eddig nem fullszintetikusat használtál, mert egy ilyen váltás után a 12 év lerakódásait az olaj szépen leoldhatja, és ez pedig nem feltétlenül előnyös egy rettenetesen sokat futott, szétkopott motor esetében (nem tudom, a tied milyen állapotú). Ez esetben az olaj is hamar elkoszolódhat, ezért sokszor beiktatnak egy rövid olajcserét, s csak ezután használják a szintetikus olajat a rendes olajcsere-intervallumban. Ha ebben a cipőben jársz, inkább keress egy autóversenyzőt az ismeretségi körödben, és kellő ellentételezéssel cseréld el "normális" olajra!

Üdv:

Olajdoki