Fiesta 1,4 TDCi olajcseréje

2006.06.29. 18:01
Tehetek bele jó minőségű 5W-40-es olajat, vagy maradjak az 5W-30-asnál?

Kedves Olajdoki!

Kérdésem az lenne ,hogy a 2006-os Ford Fiesta1,4TDCI-be használhatok-e jó minőségű 5W40-s olajat a motor későbbi károsodása nélkül(pl:Castrol GTX Magnatec) vagy maradjak meg az 5W30-as nál?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Érdekes, amit kérdezel. Egyrészt azért, mert a Ford 1,4-es TDCI dízelmotorját a Peugeot-Citroën 1,4 literes HDI-jéhez erős rokoni szálak fűzik, ám ez nem jelenti azt is, hogy minden részletük teljesen azonos. Erre utal az is, hogy a Fordnál 20 ezer km-t vagy 12 hónapot, a Peugeot-nál és a Citroënnél ugyanennyi km-t, viszont 24 hónapot írnak elő az olajcserére. Az eltérő üzemi viszonyokra utalhat, hogy a Ford a jobb fajtából való 5W-30-as olajat ajánlja a TDCI motorhoz, míg a franciák következetesen az 5W-40-et.

Persze, mi fifikás magyarok hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni, hogy "hülyék ezek!", és beletölteni az 5W-40-est, de ez esetben azt javasolnám, hogy ne tedd. Bár valószínűleg nem történne dráma, biztosan van valami oka az eltérésnek, ám Magyarországon szerintem nincs ember, aki tudná, hogy pontosan mi.

Ha az ár miatt kacsintgatsz az 5W-40 felé, megjegyezném, hogy nem csak a Castrol van a világon (úgy tűnik, a GTD Magnatec 5W-30-as verzióját itthon nem árulják, csak más, drágább fajtából elérhető ez a viszkozitás), nézzél csak szét a neten! Más - szintén jó - márkánál megkapod ugyanezt az 5W-40-es Castrol áráért.

Üdv:

Olajdoki