Safrane-ba szintetikust vagy sem?

2006.07.11. 20:30

Tegyek 200 ezer km-t futott Renault Safrane 2,0 16V-be szintetikus olajat, vagy inkább ne?

Kedves Olajdoki!

200.000 km.-ert futott Renault Safranéba nem túl "vékony" a szintetikus Castrol Magnetic 10W-40? Valahol olvastam, hogy 100.000.-km felett futott motorokba már nemszabad szintetikus olajat használni, hanem részszintetikust, de leginkább ásványit kellene betölteni. Egyébként a motor olajfogyasztása két olajcsere között (15.000 km) gyakorlatilag elenyésző, 3-4 dl, ebből a fentemlített olajból! Továbbra is használhatom, vagy váltsak?

Köszönöm:

Béla

Kedves Béla!

Az olajfogyasztás tényleg elfogadható, én nem veszkődnék a váltással, ha huzamosabb ideje tényleg semmi baja nincs tőle a motornak és a szerelő sem mondja olajcserekor, hogy roppant koszos.

A szintetikus olajokat nagyon nyomják, én szerintem inkább felesleges a régi vasakba ilyet tölteni, mert sok esetben feleslegesen jók. Ott van gond, ahol már tényleg csak a lerakódások tömítenek, ezzel valóban előrébb hozhatjuk vele a felújítást, mert a szintetikus olaj valóban letisztít mindent. A motor kopottságáról azonban nem az olaj tehet. A kategorikus 100 000 km-t azonban hadd minősítsem sületlenségnek. Ez sok mindentől függ.

Üdv:

Olajdoki