Suzukiba szintetikus olaj

2006.07.24. 20:09

Valvoline Dura Blend 10W-40-et használok. Jól választottam?

Kedves Olajdoki!

Egy számomra fontos kéedéssel fordulok önhöz, én egy 6 éves suzuki boldog tulajdonosa vagyok,de egy fontos kérdésben nem igazán tudok dönteni, ezért kérném a segítségét. Télen volt egy kis problémám a helyes olaj választással, mire a szerelő azt ajánlotta hogy vegyek a kocsimba szintetikus olajat és ezek a gonjaim megszünnek(nehezen tekerte meg az önindító a motrot).

Most Valvoline Dura Blend 10W-40-es olajat használok, ez teljesen szintetikus és az API (sl) jelölés is megeggyezik a használati útmutatóban leirtakkal. Nincs sok kilóméter az autóban, kb: 60 000, és szeretném tudni hogy ez az olajválasztás részemről jó e volt. Gondosan leszoktam cserélni 10 000 kilóméterenként az olajat, nem várom meg vele a végleteket, még amit fontos lenne számomra tudni hogy használhatom e egész évben ezt az olajtípust.

Köszönöm:

B. Péter

Kedves Péter!

Bár nem ártott volna a motort pontosítani, úgy tűnik, a 10W-40-es gyakorlatilag bármelyik klasszikus Swift-motorba elmegy. Ez úgynevezett kétfokozatú, tehát téli és nyári használatra is szánt olaj.

Ha az önindító nehezen tekert, az nem feltétlenül az olaj hibája, lehet, hogy az akksi öreg már - ezt Ön tudja. Mindenesetre ha az elektromos oldalon minden rendben van, lehet, hogy érdemes lenne 5W-40-es olajat választani: ez hidegben hígabb, így az olajszivattyú könnyebben és gyorsabban kiépítheti a kritikus pontokon a szükséges olajnyomást.

Üdv:

Olajdoki