Az első olajcsere

2006.07.25. 17:06

Az első 2-3000 km-nél kell-e olajat cserélni, vagy csak 30 ezernél?

Kedves Olajdoki!

Frissen vásárolt OPEL CORSA 1.3 CDTI olajcsere periódusa 30 000 km. A szalonban rákérdeztem, hogy az első 2-3 000 km után nem kell-e olajat cserélnem, mivelhogy ezt hallom mindenkitől. Az értékesítő szerint ez teljesen fölösleges kiadás lenne, bőven ráér a 30e-es szervíznél. Valóban így van, vagy inkább cseréltessek?

Köszönöm:

G3

Kedves G3!

Tudom, az ember nagyon örül az új dolgoknak. Én is félteném a helyedben az új motort, és valóban nem árt az első, rövid intervallummal elvégzett olajcsere. Ha megnyugtat, végeztesd el. Én nem csinálnám. Hidd el, hogy akik meghatározzák a karbantartási technológiát, nem hülyék. Inkább arra figyelnék oda a helyedben, hogy 30 ezer km után milyen olaj jött le a motorból.

A magyar gázolaj ugyanis valahogy több koromképződéssel ég el, mint pl a német (ez persze a vezetési stílustól is függ: magyarán attól, gyakran lepadlózod-e a gázt). Ha a koromtól, lerakódásoktól nagyon koszos az olaj, inkább egy picit rövidebbre venném az olajcserét, pl 25 ezerre - ez ügyben konzultálj az olajcserét végző szakemberrel. Ja, és még egy dolog. Sose spórolj a lég- és olajszűrőn, vedd a legjobbat - és nem lesz gond.

Üdv:

Olajdoki