Peugeot 206-os olajcseréje

2006.09.04. 18:40
A boltosok és szerelők mind mást mondanak

Kedves Olajdoki!

A tanácsát szeretném kérni! Van egy 2000-es 206-os 1,1-es Peugeot gépjárművem ami 60ekm futott. Megérett egy újabb motorolaj cserére. Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy milyen olajat javasol bele. Eddig 20ekm nél volt benne egy Queker 10w-40 olaj majd 43ekm nél Mobil Super S 5W-40. Most jelenleg le kellene cserélni az olajat, de az itteni szerelők boltosok mind mást mondanak. Az egyik azt mondja, hogy a motor ház tető alatt lévő felirat szerint kell olajat bele tőlteni, meg hogy 5w-40 olaj túl híg a motornak és tönkre teszem vele. Valaki meg azt mondja, 10w-40 es olajat ráérek majd 100ekm után tölteni bele amikor már kopottabb a motor.

Most jelenleg egy Castrol GTX magnetech 5w-40 olajat néztem ki az autónak, de előtte gondoltam kikérdem az ön véleményét is. Ön mit javasol? Használjak olyan olajat amit a gyár javasol bele, vagy mindegy melyik márkát töltöm? Híg olaj legyen benne vagy sűrűbb? Amit gondoltam bele olajat nyugodtan bele tölthetem? Leginkább autópályán használom a kocsimat.

Köszönöm:

Dávid

Kedves Dávid!

Alapvetően nem számít nagy bűnnek, ha a W-s számnál lefelé (!) eltérsz (ez jellemzi a hidegen mutatott tulajdonságait az olajnak), üzemi hőmérsékleten elég hasonlóan viselkedik a kétféle olaj. Mindenesetre, az olaj kiválasztásában az autógyár ajánlása legyen az első, a boltosnál ugyanis felvetődik a gyanú, hogy az a legjobb olaj, amiből a legtöbb van a raktáron.

Nemcsak a viszkozitásra kell odafigyelni, hanem az előírt teljesítményszintre is - ha nem tévedek, ez ennél a motornál legalább Acea A3. Bár a gyárak olajmárkát is meg szoktak adni, az nem nagyon számít, bármilyen normális olajcég olaja megfelelő, ha a paramétereket hozza.

Üdv:

Olajdoki