92-es Lancer olaja

2006.09.14. 18:35
Motorolaj, váltóolaj, olajcsere ára

Kedves Olajdoki!

Kb 2 hete lettem tulajdonossa a fenti gépjárműnek, mivel gépkocsiból analfabéta vagyok 2 kérdésem lenne: Ha nemtudom, hogy milyen motorolajat raktak eddig a Lanciba és leeresztés után másfajtát rakok bele abból nem lehet probléma??? Egyáltalán milyen olaj kell bele?? illetve mekkora mennyiség kell egy olajcserénél??? Másik kérdésem az lenne, hogy az egyes ha lassan váltok kattan és azt a tanácsot kaptam, hogy tegyek bele szintetikus olajat és ez elmúlik, ez mennyire igaz?? és ha igaz akkor milyen olajat kell belerakni illetve megint a kérdés mekkora mennyiség kell egy váltóba??? illetve mivel nem szeretném ha átvernénnek általában egy szerviz kb mennyi pénzt kér el egy olajcseréért???

Köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

Vegyen a motorba nem fullszintetikus 10W-40-es, vagy ha nagyon sokat futott, 15W-40-es, nem túl drága olajat; 3,8 liter megy bele. Olajszűrőre és légszűrőre is szüksége lesz, ezt is vigye magával a szerelőhöz.

A váltóval kapcsolatban: 1,8 liter kézi kapcs. hajtóműolaj kell API GL4 vagy GL5, 75W(vagy 80W)-90-es jelzéssel. Így emailben nem diagnosztizálnám a kattanást, de tény, hogy a váltóolaj cseréjét el szokták hanyagolni, és a japánok kényesek erre. Amúgy ez 75 ezrenként esedékes a típusnál.

A munkadíj nagyon függ a szerviz rezsióradíjától, de a motorolaj-cserére max. 2-3000 forintot illik kérni. A váltóolaj speciális eset, függ attól, mennyire könnyű hozzáférni, mennyire macerás a dolog.

Üdv:

Olajdoki