87-es Mazdába 10W-40

2006.09.15. 19:10
Tavaly nyáron kapott új gyűrűket, 15W-40-es olajat

Kedves Olajdoki!

Tavaly nyáron lett meggyűrűzve '87-es mazda 323-as járművem, mert magas volt az olajfogyasztás, füstölés. Kész lett a motor, vettem bele valvoline SAE 15W-40-es motorolajat. Mentem az autóval, megérett az olajcsere. (1500km-t mentem vele, egy csepp olaj nem fogyott belöle).

Gondoltam, veszek bele mobil szuper S 10w-40-es motorolajat. Beletettem, és azóta hangos a motor járása, amolyan dízeles, és inditásnál eléggé csapágy hangja van. Lehet ez az olaj miatt???

Köszönöm:

Zsolt

Kedves Zsolt!

Hát, lehet...Ez a gyűrűzés-dolog amúgy is csak félmegoldás. Ilyenkor az embernek már be kell ismernie, hogy "öregecskedő" a motor, és ha ez megtörtént, nyugodt lélekkel lehet beletölteni az olajcégek sokat futott motorokhoz ajánlott olajait, ami legtöbbször pont 15W-40-es, plusz még néhány speciális adalékot tartalmaz.

Ilyen esetekben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy pl a gyanúsan olcsó olaj helyet veszünk valami "jót" - és kiderül, hogy nem az az optimális. Az esetedben is erről lehet szó (sajnos az hiányzott, melyik motorról is van szó).

Mindenesetre mutasd meg egy szerelőnek, mert ezek a tünetek súlyosabb problémát is jelenthetnek, ebben a korban már semmi sem kizárt!

Üdv:

Olajdoki