100 ezret futott 3 éves motorhoz adalék

2006.09.17. 16:49
Szabad-e bármit is keverni egy ilyen motor olajához?

Kedves Olajdoki!

Egy barátom kérdését tolmácsolnám, mert Ő nem rendelkezik internettel. Egy 3 éves kb 100e km futott 2.2 dci Lagunája van. Használja városban és vidéken egyaránt. Prolong adalékot tanácsoltak neki kevésbé hozzáértők, mondván így hosszabb életű lesz a kicsike motorja. Kérdés: Kell-e, szabad-e, jó-e egy ilyen korú ennyit futott motorhoz bármit is "keverni"?

Köszönöm:

Tomi

Kedves Tomi!

Ami az említett adalékokat illeti... 1: szerinted az olajgyártó ki akar veled tolni? 2: ha valóban lenne ilyen "örökélet"-hatású adalék, akkor sem lenne semmi értelme: már szétporladt a kocsi, de pöccre indul a motorja... Kábé ilyen szituációkban egyes adalékok valóban csodát tesznek, de ha egy százezret futott motornak ilyesmire lenne szüksége, az már rég rossz.

Komolyra fordítva a szót: az olaj elég összetetten adalékolt valami. A csodaszerek is azok. Soha senki nem teszteli össze az összes létező olaj-komponenst az összes utólagos adalékkal, úgyhogy ki tudja, milyen vegyi folyamatok zajlanak le köztük, ha összeeresztik őket. Nem állítom, hogy ezek az adalékok ártanának.

Csakhogy:
1. senki sem meri az olajat nyújtott periódussal a motorban tartani, mert ki tudja...
2. a teljesítményen nem látszhat a hatása
3. ha a megfelelő kenési állapotok uralkodnak a motorban, akkor a kopáscsökkentés áldásos hatásai csak három tulajdonossal később észlelhetők. Akkor meg minek még erre is költeni? Persze, ha megnyugtatja az embert, akkor jó.

Ja és még egy dolog. Ha jól emlékszem, a német autobild csinálta meg azt, amit eleinte nyomtak a tv-ben, hogy olaj meg víz nélkül is működik-e a motor, miután prolongizálták. Szerinted mi lett az eredmény? Mindenestre azt a reklámot gyorsan levették a műsorról.

Üdv:

Olajdoki