1,9 TDI Golf olaja

2006.09.20. 00:17
Németországi tulaja 30 ezrenként cserélte az olajat

Kedves Olajdoki!

Egy 2003 141000 km futott VW golf 1.9 tdi 102 LE autoba milyen olajat tegyek? nemetorszagbol hoztam, ott 30ezrenkent csereltek benne olajat szervizkonyv szerint. ez helyes?

Köszönöm:

Péter Tamás

Kedves Levélíró!

Helyes a 30 ezer, ha a megfelelő olajat töltik a motorba. A VW TDI-k kétféleképpen működhetnek: az olaj igénybevételét figyelembe vevő, rugalmas "longlife" beállításnál a szervizintervallum az igénybevételtől függ (kíméletes használat mellett elmehet akár 50 ezer km-t/2 évet is). Ehhez azonban spéci olaj kell, amin a Volkswagen AG (rövidítve VAG) 506 01-es minősítése szerepel, amelyek általában 0W/5W-30 viszkozitási besorolásúak. Ilyen például a Castrol Longlife II olaja.

A másik variáció a fix intervallum (15 ezer km/év), ilyenkor olcsóbb olaj is elég, a Volkswagen 505 01-es minősítésével. Ebből már rengeteg félét lehet kapni, közöttük már talál 5W-40 viszkozitásút is.

Az Ön esetében valószínűleg az első variáció volt érvényben, és egyszerűen az autót úgy használták, hogy mindig 30 ezer táján vált esedékessé a csere. Ha hivatalos VW-szervizbe hordja, ott eldöntheti, hogy az elektronika melyik metódus szerint figyelmeztesse a szervizre. Ha hosszabb utakra, egyenletes tempóval, kevés hidegindítással, napi rendszerességgel használja az autót, akkor érdemesebb a rugalmas periódust használni. Ha a rövid, városi utak dominálnak, egyszerűbb a fix intervallumra beállni. A rugalmas periódus esetén arra is figyelni kell, hogy milyen olajjal tölti után az ember - erre szükség lehet, ha fogyás van - ha ez fél liternél több "nem longlife olajjal" történik, akkor a szenzor jóval előbbre hozza a cserét.

Bármelyiket is választja (azt hiszem a fix periódussal egyszerűbb a dolog), jó minőségű olajat válasszon, ez a motorfajta kényesebb erre.

Üdv:

Olajdoki