2000-es Fabia motorolaja

2006.09.20. 17:56
A gyártó weboldala gondolkodóba ejtett

Kedves Olajdoki!

Tavvaj osszel egy 83 000-et futott 1,9 PD Tdi-s Fabia masodik tulajdonosa lettem(elso tulaj egy olasz holgy volt). Elegedettsegemre elso korben markaszervizben atnezettem s meg is ejtettem tavasszal az elso olajcseret a tanacsukra(allitolag jobb tavasszal mind osszel cserelni, igaz ez? mert?). Mivel a 7.500 km-es olajcsere intervallutot keveseltem (ennyit ir a szervizkonyv), ezert keresemre jobb olajat raktak bele, konkretan Shell Helix Diesel Plus (50501 VA), amire 15.000km-es csereintervallumot mondtak. Majdnem egy ev hasznalas utan kiderult hogy a kilometer ora gyorsabban porog mind terveztem (105.000 km-nel jarok), ezert az On tanacsat kernem. Milyen olajat vegyek?

sajnos a shell.hu-n talaltam egy ilyen idezetet is: "A kiválasztást megelőzően feltétlenül ellenőrizze a jármű gépkönyvében, hogy a motor nem igényel-e egyedi specifikációjú olajat (pl. VW PDTi motorok vagy kiterjesztett csereperiódus esetén). Ezekben a motorokban a Shell Helix Ultra/Plus/Super olajok NEM HASZNÁLHATÓK, vagy csak bizonyos megkötésekkel alkalmazhatók." itt valami nem stimmel, valaki teved, de nagyon :(((, sportos vezetesi stilushoz On mit ajanlana? Maradjak a Shell-nel? Kell-e olajoblito? milyen? Shell-eset? esetleg jobb olaj ami meg tobb km-t bir?

Köszönöm:

Gusztáv

Kedves Gusztáv!

Nem kell megijednie, a szervizben jól jártak el. Tudniillik, ehhez a PD TDI motorhoz valóban nem használható a "sima" Helix Plus, hanem pontosan azt a speciális változatát kell használni, (a Volkswagen 505 01 minősítésével), amit az Ön motorjába is belecsurgattak.

Akár meg is maradhat ennél az olajnál is, akár más gyártó 505 01 minősítésű olaját is nyugodtan használhatja. Egyéb különleges hókuszpókuszre ennél a futásteljesítménynél, minőségi szintetikus olajjal nincs igazán szükség.

Üdv:

Olajdoki