Éhes 5 éves Avensis

2006.09.25. 20:22
1000 km-en 1 liter olajat eszik

Kedves Olajdoki!

2 hónapja vettem egy Toyota Avensist. 2001-es 1,6-os benzines. (Motorkód: 3ZZU074606) Motorolajjal kapcsolatban van gondunk vele. Kb 1000km-enként 1 liter olajat megeszik. Ez normális lenne?

Hallottunk olyan rémhíreket is, hogy volt egy szériahiba ezzel kapcsolatban. Igaz ez? Lehetne ezt javítani? Most kicseréltük az olajat 15 W 40-re (10 W 40-ről) Mit gondol erről a problémáról? A katalizátort ez károsíthatja?

Köszönöm:

Krizsán Mónika

Kedves Mónika!

Ez az olajfogyasztás már nem nevezhető normálisnak, különösen egy relatíve fiatal, benzines autó esetében. Én a korai, kétliteres benzines Avensisek esetében hallottam ilyen jellegű problémáról, és sajnos a ráncfelvarrás után bevezetett VVTi motoroknál is előfordult ilyesmi. Esetünkben egy ilyenről van szó.

Elvileg persze minden javítható, csak kérdés, hogy megéri­e. Ez ügyben azt javaslom keressenek fel egy szerelőt (az sem baj, ha megkérdeznek egy márkaszervizest), aki megállapítja, pontosan mi az olajfogyás oka. Ezeknél a motoroknál már a felújítás többnyire nem járható út, a gyűrűzés nem hosszú távú megoldás. A motorcsere pedig irtózatos drága, ennél az autónál már biztos nem éri meg. Az is benne van a kalapban, hogy az előző tulaj nem vette észre, hogy az olaj lefogyott, és károsodtak más részek (elsősorban a csapágyakra gondolok) is.

Az olajváltoztatás valószínűleg némileg mérsékli majd az olajfogyasztást, de csodákra ne számítsanak. Szerencsére az olajokat úgy adalékolják, hogy a katalizátorba kerülő égéstermékei ne károsítsák azt, és egy bizonyos mértékű olajfogyasztásig ne tömítsék el a katalizátortest járatait.

Sajnos az eladó nem véletlenül szabadult meg ettől a kocsitól - pechjére a garancia letelte után jelentkezhetett nála ez a probléma. Tartok tőle, hogy Önök is hasonló orvoslás mellett döntenek majd.

Üdv:

Olajdoki