5W40-es olaj 12 éves Hondába

2006.09.27. 16:01
A nagyobb viszkozitású olajtól jobban fog kopni a motor?

Kedves Olajdoki!

Van egy 1994 es évjáratú Honda Civicem 1,5-ös motorral. A kocsi motorilag nagyon megkímélt álapotban van(szebb a hangja mint a nála 5 évvel fiatalabb autóké). Eddig Castrol Magnatec 10W40-es olajat használtam most viszont 5W40-est vettem bele ugyanebből a márkából. A kérdésem az lenne, hogy a nagyobb viszkozitású olajtól jobban fog kopni a motor?

Köszönöm:

Dávid

Kedves Dávid!

Az helyzet, hogy nem nagyobb viszkozitású olajat vettél, hanem másmilyen viszkozitásút. Tudniillik az olaj viszkozitása a hőmérséklettől függően változik. A 10W-s hidegen sűrűbb, majd ahogy melegszik, egyre hígabb lesz, akárcsak az étolaj a serpenyőben. Az 5W-40-es hidegen ugyan hígabb, ám ahogy eléri az üzemi hőmérsékletet, nagyjából ugyanaz a viszkozitása, mint a másiké.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Az 5W-s olajjal hidegen kisebb a motor súrlódási vesztesége, a szivattyú egy gondolattal előbb tudja a megfelelő nyomást előállítani. Normál üzemi hőmérsékleten már nincs gyakorlati differencia. Szerintem az adott motor esetében ilyesmi miatt nem kell aggódnod - már csak azért sem, mert az olajgyártók ajánlásaiban is mindkét féle viszkozitás szerepel a típushoz.

Üdv:

Olajdoki