Punto motorolaja

2006.09.28. 10:45
Nem Seleniát, hanem GTX Powertecet tettek bele

Kedves Olajdoki!

Örököltem egy '97-es puntót. 39.000km van benne. Elvittem szakszervízbe, de nem a kezelési útmutatóban leírt motorolajat (Selenia 10w40) tették bele hanem GTX Powertec 10w-40. Baj? Apropó! Hány liter motorolaj megy bele a motorba? Mert 4l-t számláztak ki.

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Önmagában ez semmiképp sem baj. Kicsit elbizonytalanítja a kevésbé hozzáértőket, ha egy konkrét olajmárka terméke van a használati útmutatóban. Sajna pont ez a céljuk, ahelyett, hogy pontosan megadnák, milyen paramétereket kell tudnia az olajnak. Lehet, hogy a Fiatnak érdekeltsége van a Seleniában? Nahát...

Az olajgyártó felelőséggel tartozik az általa megadott paraméterekért - ha tehát a teljesítményszint megfelel (és nincs más kikötés), akkor más olajmárka hasonló paraméterű terméke is használható. Sajnos az nem derült ki, melyik pontosan melyik motorról van szó, akkoriban legalább hatféle benzines volt, de szerintem nyugodt lehet, nem töltöttek "rossz" olajat a motorba. A mennyiség is stimmel, bármelyik benzinmotor olajrendszere kb. 3,5-3,75 literes volt a Puntóban. (Igaz, ennyi csak a gyárban megy bele.)

Üdv:

Olajdoki