2000-es Fabia motorolaja

2006.09.30. 14:18
A gyártó weboldala gondolkodóba ejtett

Kedves Olajdoki!

1998-s, 1.4 16V Opel Astra gépkocsihoz milyen olajat ajánl? A motor nem fogyasztja az olajat. A korábbi Mobil 5W-40 olaj esetén kb 6000 km után, hidegindítás esetén az olajnyomásjelző lámpa egyre később (kb3 másodperc) aludt el. Olaj (GM 10W-40) és szűrőcsere után ez az idő lecsökkent (1 másodperc) viszont eddig nem halott kopogást hallani a motor felől, főleg akkor ha a motort melegen indítom, kb 10-20másodpercig enyhe kopogást lehet hallani. Válasszak esetleg másik olajat?

Köszönöm:

István

Kedves István!

Ez ismét egy olyan eset, amikor az olajjal való játék csupán tüneti kezelés, de a bajon már nem segít. Az olajnyomás kialakulásának késedelme már önmagában elég káros jelenség, de ez azonnan észlelt kopogó hang még ijesztőbb. Az olajlámpának szinte már akkor el kellene elaludnia, amikor az önindító megforgatja a motort. Megfelelő olajnyomás nélkül a főtengely a puha csapágyfémet rongálja, normálisan ugyanis az olajfilm hordozza azt. A vezérmű kenésének késedelme - finoman szólva - nem tesz jót az alkatrészek élettartamának.

Egyszóval gyorsan menjen el egy rendes szerelőhöz, aki lelkiismeretesen végigvizsgálja, pontosan mi az oka. Lehet, hogy nem is túl drágán javítható a dolog - ez a motor konstrukciójától függ, például attól, hogy a regulátorszelep cserélhető-e külön, vagy csak szivattyúval.

Üdv:

Olajdoki