GL-5 váltóolaj Swiftbe

2006.10.03. 23:28

Lehet, hogy nem jól választottam?

Kedves Olajdoki!

Suzuki Swiftembe az IGOL Hypoid B 80w/90 GL-5 váltóolajat raktam. A neten utánanézve viszon két adat aggaszt:"kizárólag ha a gyártó GL-5-t írja elő" és a "dermedési pont -12°". Lehet hogy ez nem volt túl jó választás?

Köszönöm:

András

Kedves András!

Nem kell megijedni. Őszintén szólva ennek a hajtóműolajnak a folyáspontja, a hasonló termékekkel összevetve, elég magas hőmérsékletnél van. Egy hasonló kvalitású olajnál ez az érték mínusz 20-25 fok alatt szokott lenni. Ha ezek a dokumentumok nem lennének szigorúan ellenőrzöttek, azt mondanám a vigasztalásodra, elírták. De nem hiszem. Télen majd úgyis minden kiderül. Beállni a váltó nem fog, legfeljebb nagy hidegben eleinte kicsit erőlködni kell majd a váltókarral. Legrosszabb esetben megunod, és lecseréled.

A GL-5 figyelmeztetés miatt sem kell túlzottan félni, valaha gyártottak a világon legalább egy váltót, amiben valamit (pl tömítést) károsít a GL-5-ös olajok egyik jellemző adaléka. Ezt a szöveget egyébként mindegyik GL5-ösnél odaírják, de annak a valószínűsége, hogy pont a Swift váltója nem szeretné - finoman szólva -, kicsi.

Üdv:

Olajdoki