Olajcserék Swiftben

2006.10.03. 23:29

Motorolaj típusa, váltóolajos kétségek

Kedves Olajdoki!

Van egy 2002-es Suzuki Swift 1.0 , 50 ezret futott autóm. Most akarok olajat cserélni. Milyen viszkozitású lenne a legjobb bele? Eddig 10W-40-es volt benne, én 5W-40 Shell helix ultra-t szeretnék beletenni. Nem baj,hogy véknyabb olaj mint amit eddig használtam? Olajfogyasztás eddig nem volt.Ettől az olajtól lehet?Váltóolajat milyen viszkozitásút ajánl és milyen teljesítményszintűt /GL-4 vagy GL-5/? Egyik ismerősöm autójába Suzuki márkaszervízben Aral EP 80W váltóolajat tettek. Ez nem gond ,hogy egyfokozatú?

Utolsó kérdésem az lenne,hogy az ismerősöm swiftjében a márkaszervízben nem biztos,hogy lecserélték a váltóolajat,mert a beöntö csavar és környéke ugyanolyan koszos volt amikor elhozta,mint mikor bevitte olajcserére.Bár a leeresztő csavarnál meg van tisztítva a környezet. Be lehet tölteni máshonnan is a váltóolajat? Hogyan lehet megbizonyosodni,hogy megtörtént az olajcsre a váltóban?

Köszönöm:

Szűcs Álmos

Kedves Álmos!

Mehet bele 5W-40-es is, bár szerintem a 10W-40 is megfelelő. Ha a motornak nincs baja, nem kellene fogyasztania.

Váltóolajból elég a GL4-es. Hát, az egyfokozatú nem gond, de maximum hidegindítás után, hidegebb időben lehet majd érezni picit a különbséget. A váltónak baja nem lesz tőle. A váltóolajat esetleg (konstrukciótól függően) a km-óra spirál kivezetésénél is be lehet tölteni.

Üdv:

Olajdoki