Volvo 1,8i-be motorolaj

2006.10.16. 22:00

Agip, 5W-40 jó? Nem sok a 25 ezer km?

Kedves Olajdoki!

Érdeklődnék, hogy a Volvo V40 1,8i 98-as évjáratú autómba milyen olajat ajánlana. Az autót 95000 km-rel vettem, most 110.000 körül van benne. Az első olajcserénél Agip 5W40-es fullsynt olajat vettem, a szerelő kicsit kétkedett, hogy jó-e az Agip. A másik kérdésem, hogy az autósboltban LADA olajszűrőt adtak, azt mondták ugyanolyan jó, és olcsóbb is (900Ft) a mérete stimmel. Nemtudom nem lenne-e jobb a most következő olajcserénél másik típusú,vagy márkájú olajat vennem, és eredeti olajszűrőt, légszűrőt(az is valami utángyártott). Végezetül, az Agip értékesítő azt mondta, hogy 25.000 Km-t lehet ezzel az olajjal menni.Nem sok ez? Ugy gondolom 15.000-nél kicserélem.

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Ha az olaj paraméterei megfelelnek az előírtnak, akkor az Agipnak is jónak kell lennie a motorba. Ha jól sejtem, ez nem a közvetlen befecskendezéses (Mitsubishi-erdetű) 1,8 literes motor, hanem a "normál", indirekt befecskendezésű. Ez esetben megfelelő a viszkozitás ehhez a benzineshez - ha mégiscsak direkt (ezt itthon egyébként nem árulták), a jövőben inkább 10W-40-est használjon.

Mivel nem a szűrőházon kialakított menet, hanem a szűrőpapír szűr, tekintsen el a Lada olajszűrő használatától. A szűrés finomsága eltérő lehet egy harminc éves konstrukciónál, vegyen inkább jó minőségű utángyártottat, amit tényleg a Volvóhoz árulnak. Mi van, ha párszáz forinttal drágább? Ez még akkor sem lenne nagy veszteség, ha véletlenül tényleg ugyanolyan alapanyagból készülne a Ladába szánt szűrő, így viszont biztos lehet benne, hogy megfelel a motorhoz. Ami az olaj élettartamát illeti: valóban tudnia kell bizonyos dolgokat egy olajnak, amit 30 vagy akár 50 ezer km kiszolgálására terveztek (az ilyeneket mindeféle minősítéseknek vetik alá).

Ám az sem mindegy, hogyan méretezték a motort: az olajfilm milyen nyomásnak, nyíróerőnek, dugattyú-középsebességnek, hőingadozásnak van kitéve. Ezek pedig a motor sajátosságai, magyarul Önnek van igaza, amikor a normál periódus szerint, vagyis 15 ezernél lecseréli.

Üdv:

Olajdoki