Mennyivel jobb a 98-as a 95-ös benzinnél?

2006.10.31. 18:03

1,0-es Swiftem van. Érezhető lehet a változás 98-assal?

Kedves Olajdoki!

Mennyivel jobb a 98 -as benzin mint a 95 ös?Nekem egy 97 -es suzuki swift 1.0l van.Észre fogom venni a változást 98 benzin használata esetén?

Köszönöm:

Bátky Zsigmond

Kedves Zsigmond!

A 95-ös vagy 98-as az úgynevezett oktánszám, ami a benzin kopogás- (avagy kompresszió-) tűrését jellemzi, amit egy spéci mérőmotoron állapítanak meg laborban. Az Ön autójának motorját 95-ös benzinre méretezték, tehát elvileg semmi szüksége nincs a 98-asra.

Csakhogy. A benzinnek nem csupán az oktánszám az egyetlen jellenzője. Nem kizárt, hogy két benzin között akkor is érez különbséget vezetés közben, ha azonos az oktánszámuk. Tudniillik az is számít, hogy milyen tempóval párolognak el a beporlasztott cseppek, milyen gyors a láng továbbterjedése az égésfolyamat során stb. Mindez azt eredményezheti, hogy Ön azt érzékeli, hogy a kocsi jobban harap, élénkebben reagál a gázadásra. Ezek a tulajdonságok az úgynevezett "szubjektív vezetési érzetet" még akkor is befolyásolják, ha a teljesítménymérésen ez nem mutatható ki.

Én inkább azt javaslom, hogy előbb próbálja ki az ilyen jobbanharapós, más összetételű 95-ös benzineket. Ezek csak picivel drágábbak, mint az alap 95-ös (a Shellnek V-Pover 95-ös, az ÖMV-nél most vezették be a Carrera 95-öst, de a Molnál is van, Tempo 95 néven). Ráadásul ezek tisztábban tartják az üzemanyag-rendszert is.

A napi közlekedésben kevés többletet nyújthat ezekhez képest a 98-as benzin a Swift egyliteres motorjában. Persze ha egy 98-as benzinre tervezett BMW-je, Saabja, vagy bármilyen közvetlen befecskendezéses benzinmotorja lenne (Alfa JTS, VW FSI), azt mondanám, hogy 98-asból kevesebbet fog fogyasztani a kocsi és jobban fog menni, de a Suzukinál csak olyan minimális lehet a gyakorlati különbség, ami nemigen éri meg a felárat.

Üdv:

Olajdoki