98-as Prelude-be milyen olajat öntsek?

2006.11.29. 13:51

Sok helyen olvastam, hogy szereti enni az olajat

Kedves Olajdoki!

Véleményét szeretném kikérni abban, hogy 98-as évjáratú 100e km-t futott Honda Preludebe milyen tipusú és márkájú olajat vegyek? Már sok fórumon olvastam, hogy ez a motor szertei enni az olajat, főleg ha sokat járátják leszábályozás közelében. Ez a dolog abból adódhat hogy nem forditottak megfelelő figyelmet a bejáratásra, vagy még a legmegkiméltebb daraboknál is előfordul?

Köszönöm:

Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Ha nem gond, nem írnék márkát. A lényeg: 5W-30-as vagy 10W-40-es olajat javaslok, a legjobb, ha fullszintetikus. Az olajfogyasztós tapasztalatok miatt inkább az utóbbit részesítse előnyben, 4,8 literes az olajrendszer.Az olajfogyasztásról: a motorok bizony fogyasztják az olajat, egytől egyig. Más kérdés, hogy pl hidegüzemben a hengerfalon lecsapódott benzin pótolja a hiányzó mennyiséget - de hiába tűnik úgy, hogy nem fogy, az olaj kenőképessége romlik.

Egy jól kihasznált VTEC-motornál a fogyasztás markánsabban jelentkezik, hiszen az olajfogyasztás a felső fordulatszám-tartományban már exponenciálisan nő. Ezzel együtt kell élni és szorgosan után kell tölteni. Az nem kizárt, hogy eltérő olajak eltérő mértékben fogynak, érdemes tehát a márkatársakkal konzultálni, milyen tapasztalataik vannak az egyes márkák konkrét termékeivel.

Üdv:

Olajdoki