Isuzu-motoros 93-as Vectra olajcseréje

2007.01.09. 10:58
7500 km? 5W-40 vagy 5W-30? Black diamond?

Kedves Olajdoki!

Több kérdésem lenne , 1, tényleg muszály 7500 Km enként cserélni egy 1993-as diesel isuzu motoros turbo-intercooleres motorba az olajat? 5w-40, vagy 5w-30 nem árt e neki(szintetikus).Illetve mit reagálna egy 0w-30 olajra? Ártana, vagy inkább kényeztetné?Eddig Mobil 10w-40 volt benne. Második kérdésem, olvastam a Black-diamond olajról állitólag 4Xesére növeli az olajperiódust. Igaz lehet ez? Egyébb adalékokkal megnövelhető-e a csereperiodus.

Köszönöm:

Péter

Kedves Péter!

Valóban érdemes 7500 km-erenként kicserélni az olajat, ugyanis 93-ban a motor még aszerint készült, hogy 7500 km-erenként friss kenőanyagot kap a szerkezet, a régivel pedig távozik a kopadék és korom jelentős része.

Másik kérdésedre válaszolva: gondolom a 13 éves autóban több tízezer, ne adj isten több százezer kilométer gyűlt össze. Én kopottabb gépekbe mindig vastagabb olajat tennék, bár megvannak a vékony olajok egyértelmű előnyei, mint: indításnál gyorsabban eljut a kenőanyag mindenhova, szebben jár a motor hidegen. Viszont megnő az olajfogyasztás és a szintetikus kenőanyagok ára is magasabb.

A Black diamondról: léteznek a piacon szilárd kenőadalékot (grafit- vagy molibdén-diszulfid) tartalmazó kenőanyagok, amire többen esküsznek, hogy utolérhetetlen. Amennyiben az olaj rendelkezik a szükséges minősítésekkel és kísérletező kedvű vagy: rajta, ki kell próbálni. Attól viszont óvva intelek, hogy a csereperiódust kitold. A motorolaj az egyik legolcsóbb "motoralkatrész", ahhoz képest, hogy milyen fontos a szerepe.

Üdv:

Olajdoki