Taxi E220-asba hipermarketes olaj

2007.01.22. 14:35
20 ezer kilométeres ciklusban cserélem

Kedves Olajdoki!

E 220 cdi-vel évente átl. 50ezer km-t megyek, főleg városban. A kocsi 5 éves múlt, 230ezer km van benne, motor, aut.váltó hibátlan. Kérdésem: kezdettől fogva az egyik hipermarketban kapható teljes szintetikus motorolajat használom, a komputer által jelzett 20000km-es ciklussal. /W5-40/ Az olaj kifejezetten olcsó, 5 L 5900-6900-Ft között változik, márkaneve nincs. Az alacsony ár egyben rossz minőséget is jelent? Mi erről a Szakember véleménye?

Köszönöm:

Bodai Ferenc

Kedves Ferenc!

A mai felbolydult EU piacon az árak sajnos néha nem mondanak semmit. Ugyanahhoz az 5W-40 viszkozitású, jó nevű társaságtól származó szintetikus olajhoz hozzá lehet jutni 1000 Ft/litertől akár 5000 Ft/literig, attól függően, hogy milyen csatornán keresztül vásárolja meg valaki. A neves olajtársaságok (Mobil, Total, BP, OMV stb.) termékeivel kapcsolatban nagy meglepetés nem érheti a vásárlót, gyakorlatilag állandó minőséget kap.

Ugyanez nem igaz a hipermarketek saját olajaira. Gyakori, hogy évente változtatják a beszállítóikat, attól függően, hogy ki adja a legolcsóbb ajánlatot. Az Te jó tapasztalatod a ritkább, és az ország legkülönbözőbb pontjain dolgozó szerelők rossz tapasztalata a gyakoribb. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az esetek többségében a nem megfelelő olajválasztás okozza a műszaki problémákat.

Üdv:

Olajdoki