Swiftben levő gyáril Shell

2007.01.25. 16:56
Fórumokon fikázzák, Castrolt használnak helyette

Kedves Olajdoki!

Pár hónapos Swift 1.3 GLX autóm van, gyárilag Shell (ha jól tom 10W40) olajjal töltve. Internetes oldalakon mást nem lehet olvasni csak azt hogy a Suzukisok fikázzák a Shell olajat és 5W40-30 Castrol olajat raknak vagy rakatnak bele.

Sőt sokan ahogy elhozzák az új autót (a Suzuki 15000Km után cserél hivatalosan) már engedik is le a "kuka" olajat és öntik bele a Castrol-t! Mi erről Önnek a véleménye?

Köszönöm:

Tibor

Kedves Tibor!

Sem a Shell védelmében, sem a Castrol rovására nem szeretnék állást foglalni. Ki milyen olajat használ ma Magyarországon, azt elsősorban a pénztárcája és a minőség iránti elkötelezettsége (vagy nemtörődömsége) dönti el.
A Castrol és a Shell a világ legnagyobb olajgyártó cégei közé tartozik, hatalmas tapasztalattal és műszaki felkészültséggel. Egy olaj megítélésénél a tapasztalat mellett szerepet játszik még számtalan tényező, az ár, a marketing, a haverok véleménye, a szerelő ajánlása és a többi. Én az autómba be merném önteni mindkét cégtől azt az olajat, amelynek megfelelő a specifikációja, és valószínűleg csak nüansznyi különbség lenne. (Ez persze csak feltételezés, hiszen én egy harmadik olajtársaság olaját használom.)
Manapság inkább a bizonytalan eredetű, feltűnően olcsó olajoktól kell óvakodni, mert ki tudja, mi van a dobozban.

Az Ön autójának ideális olaja a SAE 5W-30 vagy 10W-40 viszkozitású API SL, illetve ACEA A3 besorolású.

Üdv:

Olajdoki