Motorolaj 98-as G-Astrába

2007.02.01. 10:47
Az Opel olajnál szeretnék jobbat

Kedves Olajdoki!

Mivel autómban lassan időszerűvé válik az olajcsere, ezért segítségedet szeretném kérni az autóm számára legideálisabb olajmárka meghatározásához! Az autóm 98-as évjáratú, 1.8-as G-s Astra (115.000 km-rel). Jelenleg 10W-40-es Opel olajat használok, de most szeretnék JOBB minőségű olajra váltani! Nem feltétlenül ragazkodnék az Opel márkajelzésű olajokhoz, sőt ha lehetne inkább hagyatkozzunk más márkákra! Szeretném az autóm számára a lehető legjobb minőségű olajat biztosítani, még ha az nagyobb mértékű anyagi áldozatokkal is jár! Hallottam egy olyan olajadalékról, ami állítólag megtapad a motor belső felületein, így ezt használva az olcsóbb árfekvésű motorolajok is jobb kenést biztosítanak! Véleményed szerint érdemes-e ezt az adalékot alkalmazni, és ha igen, akkor pontosan mi ennek az adaléknak a neve?

Köszönöm:

P. Zoltán

Kedves Zoltán!

A végéről kezdem a válaszadást. Nem tudom mi lehet ez az adalék, de a piacon kapható csodaszerek közül szinte mindet hasonló "műszaki megoldásokkal" próbálják eladni. Elgondolkodtatás céljából talán csak annyit jegyeznék meg, hogy a motorolajok csupán egyik tulajdonsága a kenőképesség, ezenkívül számos feladatot kell még ellátnia a hűtéstől a korrózióvédelmig, és még sorolhatnám. A jó motorolaj egy kényes kémiai egyensúlyon alapuló kenőanyag, amelynek adalékai úgy vannak beállítva, hogy az tökéltesen ellássa a feladatait.

Olaj és olaj között is van különbség, így egyet értek veled, hogy márkás olajra kívánsz váltani. Használd továbbra is a SAE 10W-40 viszkozitást, de teljesen feleslegesnek érzem, hogy a márkát én írjam meg neked, válassz bármelyik olajcég kínálatából.

Üdv:

Olajdoki