94-es, 180 ezret futott Rover

2007.02.05. 16:40
Olajfogyasztása 500 km-en 1 liter

Kedves Olajdoki!

Vásároltam 3 hónapja egy 94-es évjáratú lépcsőshátú Rover 416 Sli tipusú szgk.t amibe 16 szelepes 82 kw -os Honda motor van szerelve. Kilométer óra alapján a kocsi 180 - e. km-t futott. Néhány apróbb, már orvosolt "betegségtől" megszabadultunk,de maradt a túlzott olajfogyasztás tünete, 500 km-en 1 liter. Amit a tünet felszámolása érdekében szakemberrel tettünk: Tömítések cseréje olajteknőn, szelepfedélnél, szelepszár szimering csere. Természetesen volt olajcsere szűrővel, gyertya és lev.szűrőt is cseréltünk. A gyertyákon nem látható olajos lerakódás. A motor korához képest is jól "húz" a hangja sem utal " végelgyengülésre". Üzemanyag fogyasztása is jónak mondható. Ismereteim szerint ehhez a tip.-hoz a 10W-40-es olaj használható. Amit használok az egy rész-szintetikus olaj.

A motort nem szeretném jobban megbontatni . Próbálkoztam olaj adalékkal is , eredménye nem volt. Ami a látókörömbe került újabb "csodaszer" az a Black Diamond terméke amiről többek közt azt írják, hogy kopott motorok esetén kb. felére csökkenti az olajfogyaszttás mértékét. Ismeretségi körömben személyes tapasztalat még nincs és a "csodavárás" hangulatán is túl vagyok . Amit még "testhezállónak" ill. a motorba valónak találtam , de még nem használtam a Valvolin terméke ugyancsak 1OW-40 es - Maxlife -félszintetikusa ami 100.000 km-t. futott motorokhoz ajánl, mivel kopáscsökkentő adalékot tartalmaz. Mi az ön véleménye a fentiekre is tekintettel " kisérletezzünk " még, van e esély az olaj fogyás tünetének mérséklésére vagy a nem kivánt "műtéten" van a sor?

Köszönöm:

Attila

Kedves Attila!

Alapos kórismertetés után igyekszek röviden, de tartalmasan válaszolni. Az 500 km-enkénti 1 1 literes olajfogyás több mint riasztó. Ezzel mindenki egyetért. A Liqui Moly Black Diamond olaja egy MoS2 (molibdén-diszulfid) tartalmú olaj, ami hasonlóan néhány más patinás német olajtársaság olajához, egy különleges minőségű, szilárd kenőanyag adalékokkal dúsított motorolaj. Ideális motorolaja a kopottabb motoroknak is, ám nem megoldás a problémádra.

A Valvoline MaxLife SAE 10W-40, valóban sokat futott motorokhoz lett kifejlesztve, adalékolásánál odafigyeltek a kilométerek százezreinél óhatatlanul bekövetkező belső körülmények, illesztések változására, ám ez sem megoldás, hiszen ilyen olajfogyást ez a termék sem fogja megállítani, esetleg csökkenti egy kicsit. Mi a megoldás? A műtét, és utána a két olaj közül valamelyik.

Üdv:

Olajdoki