Olajválság, Yaris

2007.02.07. 22:42
Gyári Toyota olaj vagy Castrol Magnatec?

Kedves Olajdoki!

A problémám a következő, van egy 06'-os évj. Toyota Yaris II 1.4 D4D olajcsere előtt, és nem tudom melyik olaj lenne a megfelelőbb számára. Használjak gyári Toyota olajat, vagy esetleg Castrol GTD Magnetec 10W-40(ha jó hozzá?!), ha lehet kategorizálni melyiket ajánlaná? Létezik a Castrolnál dízelhez esetleg korszerűbb olaj is, (nem tiszta számomra az "SL, "SM", "CF-4") kódok sem most akkor mi is kell nekem?

Köszönöm:

Joco

Kedves Joco!

Olajválság majd akkor lesz, amikor kevesebbet tudnak a kőolajból a felszínre hozni, mint amennyire szükség lesz a világon, és majd egymás torkát harapdáljuk az üzemanyagért. A problémádra van megoldás, az ajánlatom SAE 5W-40 viszkozitású, és ACEA B3/B4 vagy API CF minőségű motorolaj. A SAE 10W-40 viszkozitású kenőanyaggal ráérsz 100 000 km után foglalkozni.

A kódok API- (American Petroleum Institute) minősítéseket takarnak. Az "S" sorozat a benzin üzemű, a "C" sorozat a dízelmotorok olajaira vonatkozik. A mai korszerű személygépjárművek motorolajai rendelkeznek mindkét minősítéssel, így pl. API SM/CF az ajánlott olaj minősége. A második betű jelzi, hogy milyen követelményszintet teljesített az olaj, így pl. 1930-ban kiadták az SA minősítést, amit követett az SB (1963), és ma a 2004-ben kiadott SM minősítés a legfrissebb. A Diesel hasonlóan CA-ról indult '59-ben, és mára személygépkocsikhoz a CF a mérvadó. Bővebb tájékoztatást a www.api.org angol nyelvű oldalon találsz.

Üdv:

Olajdoki