Volvo olajcseréje 4500 km után?

2007.03.18. 16:03

Jószerivel garázsban állt, 2 literes

Kedves Olajdoki!

AZ AUTÓ VOLVO S40; BENZINES (2.0 L); 2002. ÉVI. KB. EGY ÉVE (+/- PÁR HÉT) VOLT 90 EZRES SZERVÍZEN; EZUTÁN NEM HASZNÁLTAM, A CÉGESSEL JÁRTAM; EZ A GARÁZSBAN ÁLLT TÖBBNYIRE; NÉHA HOSSZABB ÚTRA ELVITTEM (AUTÓPÁLYA/ORSZÁGÚT). ÖSSZESEN MENT BELE 4500 KM AZÓTA. MOST VILÁGÍTANI KEZDETT NEKEM A SZERVÍZLÁMPA. A SZERVÍZES FIGURA AZT MONDJA, HOGY NEM TÖRÖLHETI A HIBAÜZENETET, CSAK AKKOR, HA OLAJAT CSERÉL - MIVEL AZ OLAJ SAVASODIK (?).

TANÁCSOD KÉREM: LE AKARNAK HÚZNI 50 EZERREL (OLAJSZŰRŐCSERE+OLAJ+ÁTVIZSGÁLÁS+MUNKA), VAGY TÉNYLEG CSERÉLTESSEK OLAJAT? ELSŐ GONDOLATOM AZ VOLT, HOGY LE AKARNAK VENNI, EZÉRT LE****OM A SZERVIZLÁMPÁT, VÁROK 20,000 KM-T ÉS AKKOR LESZERVÍZELTETEM.

SZÓVAL : MIT TEGYEK, MIT JAVALLSZ?

Sándor

Kedves Sándor!

Gyári előírás, hogy le kell cserélni az olajat évente, függetlenül a megtett kilométerek számától. Az olaj savasodása érdekes megfogalmazás, én inkább úgy mondanám, hogy az olaj akkor is használódik, ha áll a motor, hiszen óhatatlanul hatással van az adalékokra a levegő, annak páratartalma, vagyis az a nem steril környezet, ami a flakonon kívül uralkodik a felbontás után.

Cseréld le, de ne hagyd magad lehúzni. Ha nagyon drágán veszem, akkor is az olajszűrővel együtt az a 6 liter olaj nem kerülhet többe 25 000 Ft-nál SAE 5W-40 szintetikus olaj esetén. A munkáért fizetni kell, de úgy hiszem, egy olajcseréért a mai világban nem szabad elkérni 10 000 Ft-nál többet még egy márkaszervizben sem. Add össze, és cselekedj!

Üdv:

Olajdoki