1,6-os S40-es olajfogyasztása

2007.03.18. 16:04

10 ezer kilométer alatt több mint 2 liter

Kedves Olajdoki!

Van egy 2000-es évjáratú S40-esem(1.6) és kicsit sokallom az olajfogyiját. kb.10000 km alatt benyal kb.2 litert vagy kicsit többet is.A kocsiban mindjárt 130000 km van.Egyáltalán nem füstöl,nem is látható olajfolt vagy folyás sehol a motoron.Egész életében kimélve volt, nagyon ritkán lett meghúzatva, max 2500-2800 ford. közt felváltok egy fokozatot.Átlagban szinte csak városban van használva rövid távon, szóval a motor szinte soha nem éri el az üzemi hőt.Olaja Elf 5W-40.

Nem sok ez egy kicsit?Egy Ladát is használok 30000 km-es motorral és az kb.2-3 decit eszik a szokásos olajcsere alatt pedig az nincs kimélve egyáltalán. kb.10000 km-el ezelőtt volt olajcsere persze csak 5 liter lett beletéve mert azt hiszem majdnem 6 liter kellene bele és már most a min. jelzést éppen eléri az olajszint.Már 1 litert utánaöntöttem.Ez mennyi olajat jelent a két szint közt?

Köszönöm:

Norman

Kedves Norman!

Egy autó olajfogyasztásának mértéke sok tényezőtől függhet. Ilyen a motor tömítetlensége, a teljesítmény kihasználtság foka, azaz milyen nehéz a lábad, hiszen jól látod, hogy ha kíméletesen bánsz az autóval, joggal várhatod a problémamentes működést is. De az olajfogyás függ a termikus üzemi körülményektől is, így alacsony sebességi fokozatban, gyakori dugózásnál, álló helyzetben járó motor esetén - amikor a menetszél hűtő hatása alig, vagy egyáltalán nem érvényesül - a motorban lévő kenőanyag túlmelegedhet és ez magasabb párolgási veszteséget jelent. Ebben az esetben nem látni olajfolyást, sem füstöt, bár ha tömítetlenségből ered a problémád, a mértéke nem olyan nagy, hogy ez észre vehető lenne a kipufogógázokon.

A második, Ladára vonatkozó kérdésedre a válaszom, 1 litert. Ha egy litert töltöttél utána, ez pont egy litert jelent a két nívó szint között. Igazából nem értettem, hogy mit kérdeztél. Nem baj, majd legközelebb.

Üdv:

Olajdoki