97-es Volvo S70 eszi az olajat

2007.04.12. 19:39
Adalék segíthet a problémán?

Kedves Olajdoki!

Egy Volvo S70-es, 1997-es 2.0 benzines turbós (180 LE) 5 hengeres motorral szerelt autó a páciens. Az autó már 258 ezer km-t futott, igaz, főleg autópályán az előző tulaj szerint. Nem túl rég van meg, természetesen olajcserével és szűrőcserével kezdtem (Castrol TXT Softec 5W-40-es olajat tettem bele), de észrevettem, hogy eszi az olajat. Most lemértem, 430km városon kívüli normál menetben negyed litert evett. Ez nagyon sok!

Mivel én nagy híve vagyok a Metabond kopáscsökkentő, élettartam-hosszabbító adalékoknak (www.metabond.hu), az olajcserekor az is került bele (Metabond C), tudom, Ön nem ajánl semmilyen adalékot, mert az eretnekség, és módosítja a precízen belőtt gyári adalékolások törékeny egyensúlyát, de a Metabond elvileg a fémmel lép reakcióba, azt nemesíti fel (ott éri el a súrlódáscsökkentést), és az olajjal nem tesz semmit (elvileg), és nekem eddig jó tapasztalataim voltak róla. Sokat használom városban, és a sok hidegindítások, meg a turbó védelmében szerintem érdemes használni a Metabondot. Egyik kérdésem az lenne, hogy hagyjak fel a Metabond használattal? Mivel teszek jobbat a motornak sok városi használat mellett?

Most az a tervem, hogy kipróbálom a Metabond polikerámiás kicsit erősebb adalékát, a Metabond Gold-ot (ezt javasolják kopottabb motorokhoz, 1 mikrométeres polikerámiás részecskék vannak benne), mert az segíthet az olajfogyasztás megakadályozásában, akárhol is legyen a hiba oka (a turbóban, vagy a motorban).

Vagy ön mit javasol? Gondolom, a turbó miatt nem érdemes beletenni valami 10W-40-es "sűrűbb" olajat.

Köszönöm:

B. Viktor

Kedves Viktor!

Valóban érdemes áttérni a Castrol 10W-40-es olajainak egyikére. Javaslatom a Castrol GTX Powertec 10W-40, bár tudni kell, hogy a világ élvonalába tartozó olajtársaságok motorolajai a Castrol termékeihez hasonlóan már évtizedekkel ezelőtt száműzték az olajaikból a klórt, ként, foszfort, és még számos, a környezetre, illetve a motorra ártalmas anyagok zömét, és csak igen kicsi koncentrációban találhatóak meg egy korszerű motorolajban.

A Metabond adalékok iránt érzett rajongása némileg érthető, hiszen a reklámok oly sok szépet mondanak róla. Használja, ha jónak látja, de tőlem megerősítést ne várjon. Valószínűleg akik a Castrol olajat megalkották, azok sem javasolják a használatát.

Mellesleg, ezek az adalékok pont a fent említett anyagokból bőségesen el vannak látva, így amit nyer az olajon, bukja az adalékon.

Üdv:

Olajdoki