Swiftben váltóműolaj-csere és olajsár kitisztítása

2007.04.18. 22:54
Hígabb olajjal?

Kedves Olajdoki!

Suzuki swift 1.3 (1997-es) autómban szeretnék váltómű olajat cserélni. Milyen típust javasolsz, illetve milyen mennyiség kell belőle? Egy másik kérdés: Az autószerelőtől - dugattyúszett csere után- azt a tanácsot kaptam, hogy használjak pár alkalommal az előírtnál hígabb olajat, mert sok un. olajsár rakódott le a motor belsejében (valószínűleg az előző tulaj áldásos tevékenysége folytán). 10w-40-es olajat javasolt, azt mondta akár Tesco-s is lehet, csak hígabb legyen, mint a gyári. Mi a véleményed?

Köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

SAE 75W-90 viszkozitású, API GL-5 minőségű szintetikus hajtómű olajat javasolok a váltóba. Néhány típus: Total Transmission Syn 75W-90, Fuchs Titan Speed 75W-90, Shell Transaxle Oil 75W-90.

Kérdésed második részére egész mást javasolnék, mint a szerelőd. A viszkozitás (folyósság) nem befolyásolja a kitisztulási folyamatot, sokkal inkább a tisztító adalékok. A motorolajokban is van ilyen, így pl. a szerelőd által javasolt SAE 10W-40 félszintetikus olajokban szintén, de az egy hosszú folyamat (3-4 olajcsere), míg a korszerű motorolaj segítség nélkül elvégzi a munkát. Javaslatom, hogy a következő olajcserénél használjon a szerelőd motortisztító adalékot, ami kihozza a makacs szennyeződések zömét. Abba viszont egyet értek, hogy SAE 10W-40-es olajjal járj, és ne csak most, hanem hosszú távon.

Üdv:

Olajdoki