Olajcserekor motor kiöblítése

2007.04.26. 10:25
Járatás orsóolajjal

Kedves Olajdoki!

Úgy emlékszem régen, amikor még ladánk volt, olajcserénél a használt olaj leeresztése után teletöltötték a gépet orsóolajjal (vagy valami gyenge olajjal) pár percig alapjáraton járatták, majd leengedték, rengeteg szennyeződést kihozott még a motorból, és csak így került bele a friss olaj. Erre mostanában nincs szükség? A mai motorokat nem kell kiöblíteni? Vagy az olajok tudnak többet?

Köszönöm:

Rotor

Kedves Rotor!

Érdekes, amit írt, mennyi trükköt ismertek a régiek. De ezek az idők már elmúltak! Gyászos véget érne egy PD TDI motor orsóolajjal megjáratva.

Igen, korszerűbbek az olajok, speciális tisztító adalékokat tartalmaznak, amelyek a szennyeződések zömét feloldják, és a kosz vagy a szűrőnél elakad, vagy az olajban lebeg az olajcseréig.

De használatosak olajcserekor nagy koncentrátumú motortisztító adalékok is (STP, Valvoline, stb.), amelyek a makacs lerakódásokat is feloldják. Ezeket a motorolajba kell tölteni közvetlenül az olajcsere előtt, járatni egy kicsit, és leengedni. Ajánlom a használatukat minden olajcserekor.

Üdv:

Olajdoki