Sokat hajtott 2002-es Almerába motorolaj

2007.05.01. 00:25

Keresem az igazit

Kedves Olajdoki!

Mindenekelőtt elnézését kell kérjem, attól tartok ez egy amolyan "milyen olajat öntsek a verdámba" tipusú levél lesz, bár a témához való viszonyom némileg más. Szeretem a járgányt, amennyire szürke átlag az autó, annyira kedves a szívemnek. Az a tipus vagyok, aki képes a legdrágább üzemanyagot tankolni, hangosan mérgelődni a kátyúkon zötykölődve, de akár 170-nel hajszolni, ha nagyon oda kell érjek (vagy, ha a sufnituning Lada túl szemtelenül előz). Munkámból adódóan sokat ingázok, többnyire városon kívül, nagy sebességgel hajtok hetente legalább 7-800 km-t. Ha pedig követelek, akkor adnom is kell...

Hogy lényegre térjek: Nissan Almera 1,5, benzin, 2002. Szeretném kimondottan jó minőségű olajban forgatni, az ár nem számít. Tapasztalat híján kénytelen vagyok a kenőanyagok ajánlóiból tájékozódni. OMV Bixxol…Shell Helix Ultra…Castrol…Total??? Jelenleg 0W-30 Mobil1-et használok, de cserélnem kell. Tudom, hogy egy adott márkát nem részesíthet előnyben, ellenben nagyon jó lenne, ha tudna valami útmutatást adni, ami alapján megtalálnám az igazán jó olajat. Ismét hangsúlyoznám: nem az elégséges, vagy a megfelelő kategóriákban érdeklődök. A legjobbat szeretném. Ha kereskedőt kérdezek az általa forgalmazott márkát tolja, ha autótulajdonost, az általa használtat. Ahány ember, annyi válasz, jó volna egy szakember véleményét is hallani.

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

A motorolajok használata, és a helyes kenőanyag kiválasztása nem elsősorban a reklámszlogenek alapján történik, hanem az adott gépjárműben dübörgő erőforrás igényeinek alapján. Ilyen lenne egy ideális világ, ám a miénk, nem erről szól. A nagy olajvállalatok milliárdos marketing kerete lehetővé teszi, hogy sokszor középkategóriát is alig megütő motorolajokat az emberek aranyárért öntsék az autóikba bedőlve a reklámok csábításának.

Dacára, hogy kifejezetten kérted, hogy a legjobbat ajánljam, mégsem teszem. Ennek oka, hogy a Nissan nem túl magas igényeket támaszt a motorolajra vonatkozóan, így a motorba SAE 5W-40 viszkozitású szintetikus, ACEA A3/B4 minőségű olajat ír elő. Ma ez egy teljesen átlagos olajra illik rá a kenőanyag piacon. A márkák versenyében nem kívánok döntőbíró lenni, a saját ízlésemet nem erőltetem rá senkire. Csak annyit írnék le, hogy néhány olajtársaság reklám helyett inkább az olajainak fejlesztésére költ. Ezeknek a cégeknek igazán megbízható a kenőanyaga.

Üdv:

Olajdoki