2004-es Polóba olaj

2007.05.02. 17:45

Statoil, Esso és Mobil olajok összehasonlítása

Kedves Olajdoki!

két kérdésem lenne...
1. mi a különbség a statoil c3 lazerway 5w40 és a lazerway 5w40 között. Mit jelent az a "c3"? A c3-as használható egy 2004-es évjáratú 1.4 vw poloba?
2. az exxonmobil honlapján összehasonlítottam az esso ultron 5w40 és a mobil synt s 5w40 adatlapját és teljesen ugyanazokat az értékeket találtam mindkettőnél. Elképzelhető hogy a cégegyesítést követően a esso ultront mobil synt s néven forgalmazzák majdhogynem dupla annyiért?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Az ACEA C3 a legtöbb korszerű, dízel részecskeszűrővel szerelt speciális katalizátoros könnyűüzemű dízel személygépjármű motorolajának szabványa. Létezik még ACEA C1 és C2, amik kicsiben eltérnek a C3 követelményszinttől, és más autógyártók favorizálják, így a C1 a Ford és Mazda, míg a C2 a Citroёn és a Peugeot előírásainál szerepel.

Ezek alapján a Statoil két terméke között az lehet a különbség, hogy az egyik megfelel a C3 vizsgálati előírásainak, a másik nem. Mindkét olaj használható az autódba.

Második kérdésedre válaszolva, nem ugyanaz az olaj, vagy legalábbis szeretnék ebben az illúzióban lengeni a jövőben is. Az árkülönbség a piaci pozícionálásban keresendő, a Mobil-t igyekeznek a "tulajdonosok a leg"-ként eladni, míg az Esso nem kap annyi figyelmet sem marketingben, sem értékesítésben. A terméklapok egyezősége nem szokatlan adott minőségi kategóriában.

Üdv:

Olajdoki