10 éves Honda CRV-be 5W-60-as olajat töltöttek

2007.05.03. 09:03

Tényleg ilyen ritka és drága olaj kell bele?

Kedves Olajdoki!

Kérdésem konkrétan egy 10 éves 200000 km-t futott, döntően városi használatban levő Honda CR-V-re (MARK I) vonatkozik. Most állunk olajcsere előtt és megdöbbenve láttam, hogy előzőleg 5w-60-as olaj került a motorba. (Csak tavaly került hozzánk és az autót általában nem én használom, csak segédkezem a karbantartásban.) Kérdésem, hogy érdemes-e egy ilyen ritka és viszonylag drága olajat beleönteni, tekintve a megtett kilométerek nagy számát, vagy valamilyen más olaj lenne javasolt. (Az olajcsereperiódust (10000 km) már átlépte egyébként pár száz kilométerrel és nem tapasztaltam nagy olajfogyást. Jelenleg min. szint fölött van kicsivel.)

Köszönöm:

Tibor

Kedves Tibor!

Az én meglepetésem is nagy, hiszen eddig csak motorkerékpár olajokban ismertem SAE 5W-60 viszkozitásút. Érdekelt volna, hogy milyen cég gyárt személyautókhoz ilyen olajat.

Amúgy teljesen felesleges és indokolatlan normál közlekedéshez ilyen olajat használni. Ha nehéz a lábad, akkor használj 5W-40, vagy 5W-50 viszkozitású olajat, ha viszont csak olyan utazgatós, korai váltós típusú vezető vagy, mint sokad magunk, akkor használj SAE 10W-40-es olajat. A minősítések tekintetében ACEA A3/B4 legyen a mérvadó.

Üdv:

Olajdoki