Piaggio robogóba 10W40-es vagy 5W40-es olaj?

2007.05.07. 08:48

Miben más egy motorkerékpárba való olaj?

Kedves Olajdoki!

Vettem egy piaggio robogót, és mivel nem ismerem az előéletét, olajat, szűrőket cseréltem benne. Az olajjal kinlódtam egy darabog, mert nem tudtam, mit vegyek bele. Végül az általad is hivatkozott mol oldalon ajánlott olajat vettem meg. bike 10w40. Mikor szétszedtem, a burkolat alatt megtaláltam a jelzést, h 5w40 kellett volna bele. Mivel ilyen jelzésű bike olajat nem találtam a közeli 4 kútnál, beleraktam a 10w40-es olajat. Jól tettem? Cseréljek megint? De mire? Mi a különbség az autóba és a mociba való 5w40 között?

Köszönöm:

Egy Balek?

Kedves nem Balek!

A motorodba javasolt SAE 5W-40 viszkozitású szintetikus motorkerékpár olaj helyett használhatsz SAE 10W-40-es félszintetikusat, különösebb baja nem fog történni. A különbség a motor "hosszútávú" életében jelentkezik, hiszen a szintetikus korszerűbb, nagyobb védelmet biztosító változat.

A motorkerékpár olajok és motorolajok között adalékolásban van különbség, mások az elvárások egy motorkerékpár-olajjal szemben. Esetünkben a robogókhoz kifejlesztett olajoknak un. alacsony füstkibocsátásúnak kell lenni (2T), illetve speciálisan a városi ingázáskor fellépő igénybevételekre tervezik a kenőanyagot.

Üdv:

Olajdoki